Svet
19 ogledov

Poročilo BP: "skoraj" nedolžni

Tako je bil Mehiški zaliv videti več mesecev. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Britansko podjetje BP je v interni preiskavi ugotovilo, da za eno največjih ameriških ekoloških katastrof, ki se je zgodila v Mehiškem zalivu, stoji več krivcev in ne le podjetje BP.

BP v poročilu ugotavlja, da so za potopitev njihove naftne ploščadi v Mehiškem zalivu aprila letos kriva "številna podjetja in delovne skupine". Katastrofa je bila posledica "zapletene prepletenosti mehanskih napak, človeškega faktorja, inženirskih načrtov, izvajanja nalog in posameznikov", ugotavljajo v poročilu, ki ga je pripravil BP-jev vodja varnosti Mark Bly. Na kratko, BP se je bolj ali manj opral krivde, ali kot se je izrazil novi šef podjetja Bob Dudley: "Gre za deljeno krivdo mnogih udeležencev."

Zaprtje odprtine
Odprtina na dnu zaliva, iz katere je od aprila bruhala nafta, je od 15. julija začasno zapečatena. Trajno naj bi jo zapečatili v nekaj tednih.

Verjetno bo objektivnejša vsebina poročila, ki ga pripravlja ameriški kongres. Končano naj bi bilo v manj kot enem mesecu. Preiskavo vodi tudi tožilstvo, vendar bodo ukrepali šele potem, poročajo svetovni mediji, ko bodo, če bodo, preiskovalci našli dokaze za kaznivo dejanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.