Svet
1376 ogledov

Poročilo: V francoski Cerkvi od leta 1950 več tisoč pedofilov

maša cerkev duhovnik
Znotraj francoske Katoliške cerkve je od leta 1950 delovalo od 2900 do 3200 pedofilov, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal vodja posebne preiskovalne komisije Jean-Marc Sauve. Komisija bo poročilo o svojih izsledkih izdala v torek.

Omenjeno število duhovnikov in drugih članov cerkve, ki jih sumijo pedofilije, je po njegovih besedah le "minimalna ocena".

Komisija bo izdala poročilo, ki obsega 2500 strani, po dveh letih in pol raziskav na podlagi cerkvenih, sodnih in policijskih arhivov ter pogovorov z očividci.

Namen preiskave je bil ugotoviti število tako storilcev kaznivega dejanja kot žrtev. Prav tako naj bi poskušali razkriti "mehanizem" znotraj cerkve, ki je omogočal pedofilom, da so ostali na položajih. Na podlagi tega bodo predstavili 45 priporočil.

Neodvisno komisijo je leta 2018 ustanovila francoska Katoliška cerkev kot odgovor na vrsto škandalov, ki so zatresli Katoliško cerkev v Franciji in drugod po svetu. Oblikovana je bila, potem ko je papež Frančišek sprejel ukrep, ki zavezuje vse, ki vedo za spolne zlorabe v cerkvi, da o tem poročajo svojim nadrejenim.

Komisijo sestavlja 22 pravnih strokovnjakov, zdravnikov, zgodovinarjev, sociologov in teologov. Ko je začela delo, je vzpostavila telefonsko linijo za priče in nanjo že v nekaj mesecih prejela več tisoč sporočil.

 
Komentarjev 12
 • Kirka 21:55 03.oktober 2021.

  "Znotraj francoske Katoliške cerkve je od leta 1950 delovalo od 2900 do 3200 pedofilov, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal vodja posebne preiskovalne komisije Jean-Marc Sauve. Komisija bo poročilo o svojih izsledkih izdala v torek." Mislim, da je dovolj ...prikaži večj povedano. Cerkvenjaki pač niso poklicani, da nam delijo moralne nauke.

 • majda2 14:37 03.oktober 2021.

  Zato pa so proti splavu...

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 11:54 03.oktober 2021.

  Ni čudno torej, da hočejo pri nas prisiliti ženske v rojevanje čim več otrok...