Svet
21 ogledov

Poročilo Združenih narodov potrjuje: Zahtevali spolne usluge za pomoč

Združeni narodi Reuters
Združeni narodi so zdaj tudi uradno izdali poročilo, v katerem potrjujejo neuradne navedbe, da so mirovniki Združenih naradov za pomoč zahtevali spolne usluge.

Poročilo Združenih narodov ugotavlja, da je vsaj polovica od približno 12 tisoč mirovnikov, ki so sodelovali na misiji Združenih narodov v Liberiji - ta potekala od leta 2003 - denar oziroma usluge menjala za spolne odnose. Da se je to dogajalo, pa pritrjuje polovica izmed 475 žensk med 18 in 30 letom, ki so jih anketirali. Tri četrtine pa so potrdile, da so bile vpletene z osebjem Združenih narodov.

Od leta 2003 je vsem sodelujočim na mirovnih misijah Združenih narodov sicer prepovedano plačevati za kakršnekoli spolne usluge, kar velja za denar ali druge vrste uslug. Več kot 90 odstotkov žensk je povedalo, da so jim pripadniki modrih čelad za spolne usluge plačevali z denarjem. Kar 58 odstotkov pa je izpostavilo, da so bile pri tem še mladoletne.

Uradnih prijav skorajda ni

Poročilo sicer Združeni narodi začenjajo z uradnim podatkom, da število prijav spolnega izkoriščanja in zlorab upada, lani jih je bilo zabeleženih 51. A ob tem priznavajo, da je to število veliko prenizko, dejanja pa ostajajo nekaznovana. Ugotavljanje nepravilnosti pa še upočasnjujejo dolgotrajni birokratski postopki. Kot izpostavljajo v poročilu, pa je največ prijav prišlo iz najrevnejših držav, kjer so potekale misije: Haitija, Konga, Liberije ter Severnega in Južnega Sudana.

Avtorji poročila ob tem poudarjajo, da več kot očitno le prepovedi spolnih odnosov med pripadniki Združenih narodov ne učinkujejo, ampak bi morali biti opredeljeno, kakšne vrste osebnih odnosov so dovoljene.