Svet
50 ogledov

Poroke istospolnih v ZDA ustavna pravica

ZDA, istospolne poroke EPA
Istospolni pari se lahko poročajo v vseh 50 zveznih državah, je odločilo vrhovno sodišče ZDA. Doslej so imeli to pravico v 36 državah in prestolnici ter na zvezni ravni.

Odločilen je bil glas sodnika Anthonyja Kennedyja, ki se ni le pridružil štirim liberalnim sodnikom, ampak je tudi napisal mnenje večine. Kennedy je to storil tudi v prejšnjih dveh odmevnih odločitvah v prid pravic homoseksualcev, nazadnje leta 2013, ko je vrhovno sodišče razveljavilo prepoved porok istospolnih parov na zvezni ravni z utemeljitvijo, da gre za neustavno diskriminacijo.

Kasneje so sodišča po posameznih zveznih državah, kjer so bile tovrstne poroke prepovedane, druga za drugim ugotavljala, da so prepovedi v nasprotju z ustavo. Prizivna sodišča so to potrjevala, dokler ni sodišče v Cincinnatiju sprejelo nasprotno odločitev. To je pomenilo, da se mora vmešati vrhovno sodišče.

Več zveznih držav je od leta 2004 izvedlo referendume o porokah, na katerih so volilci glasovali proti porokam med istospolnimi pari. Javno mnenje se je kasneje spremenilo in danes okrog 60 odstotkov Američanov podpira poroke istospolnih parov.

Zagovorniki pravic homoseksualcev, ki so se zbrali pred sodno palačo v Washingtonu, so se po novici začeli veseliti, slavje pa se bo nadaljevalo konec tedna, ko bodo potekale parade ponosa. Največja bo v nedeljo v New Yorku.

V ZDA je glede na podatke univerze Kalifornija Los Angeles trenutno okrog milijon istospolnih parov, ki živijo skupaj. Doslej se jih je poročilo okrog 400.000. Odločitev sodišča je kmalu po objavi pozdravil tudi predsednik Barack Obama, ki si bo teden zapomnil po pomembnih zmagah. Kongres mu je dal proste roke za pogajanja o zunanjetrgovinskem sporazumu z Azijo, vrhovno sodišče pa mu je pomagalo utrditi mesto v zgodovini s potrditvijo zdravstvene reforme in homoseksualnih porok.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:34 28.junij 2015.

    kok si ti otročji

  • zdrej 21:26 27.junij 2015.

    Ustavno še jim naj določijo da morajo imeti medsebojno lastne otroke (brez zunanjih partnerjev)!!!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:17 26.junij 2015.

    "Poroke istospolnik v ZDA ustavna pravica"istospolniH...dejte vsaj enmu svojmu sodelavcu za prebrat predn objavte al pa vsaj še enkrat prebrat po parih minutah po tem k ste kej objavl.. mogoče vam uspe mal zmanjšat napake.