Svet
146 ogledov

Porošenka grožnje z aretacijo niso odvrnile od vrnitve

Peter Porošenko Epa
Nekdanji ukrajinski predsednik Peter Porošenko se je danes vrnil v Ukrajino, čeprav mu zaradi obtožb o izdaji grozi aretacija.

Petra Porošenka, ki je bil predsednik Ukrajine med letoma 2014 in 2019, preiskujejo zaradi obtožb izdaje, ker naj bi kot predsednik ruskim separatistom samooklicanih republik Doneck in Lugansk pomagal pri prodaji premoga v vrednosti 48 milijonov evrov. V primeru, da bo spoznan za krivega, mu grozi do 15 let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Porošenko obtožbe zanika in trdi, da za njimi stoji sedanji ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki želi na ta način odvrniti pozornost od dejanskih težav v državi.

Po mesecu dni v tujini se je nekdanji ukrajinski predsednik v Kijev vrnil danes zgodaj zjutraj z letom iz Varšave. Šel je skozi kontrolo potnih listov med kaotično sceno in je kasneje trdil, da mu je obmejna policija skušala preprečiti vstop v državo.

Blizu letališča ga je pričakalo več tisoč podpornikov. Rekel jim je, da se je vrnil, da bi pomagal Ukrajini pri soočenju z naraščajočo grožnjo ruske invazije. Zelenskega je obtožil, da je državo izdal. "Tu smo, da se poenotimo in branimo Ukrajino," je dejal zbranim ter dodal, da je namenjen na sodišče, kjer se bo boril.

Tožilstvo zahteva pripor ali več kot 30 milijonov varščine

Danes je nastopil pred sodiščem v Kijevu, ki bo odločilo, ali mu bodo odredili pripor. Ukrajinsko tožilstvo je za Porošenka zahtevalo dvomesečni pripor ali plačilo okoli preračunanih 31 milijonov evrov varščine. Tožilec je prav tako zahteval, da nekdanjega predsednika na prostost izpustijo po plačilu varščine ob pogoju, da bo nosil elektronsko zapestnico za sledenje.

Porošenko je glavni politični tekmec Zelenskega in eden najbogatejših Ukrajincev. Na volitvah aprila 2019 ga je premagal takratni politični novinec Zelenski. Sedaj je poslanec in vodja opozicijske stranke Evropska solidarnost, proti njemu pa vodijo več preiskav.

Do tokratne sodne obravnave prihaja v času, ko se Ukrajina zaradi kopičenja ruskih enot na meji boji morebitne ruske invazije, odnosi med Rusijo in Zahodom pa so zaradi tega izredno napeti. Moskva zanika načrtovanje invazije, od ZDA in Evropejcev pa zahteva zavezo, da Ukrajine ne bodo nikoli sprejeli v Nato.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.