Svet
11 ogledov

Portugalska: dosegli dogovor o pomoči

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Portugalska vlada je s predstavniki EU, ECB in IMF dosegla dogovor o triletnem programu mednarodne finančne pomoči, je sporočil portugalski premier v odstopu José Sócrates.

Gre za 78 milijard evrov, so pozneje sporočili iz njegovega urada. "Vlada je dosegla dober dogovor, ki brani Portugalsko," je dejal Sócrates v televizijskem nagovoru po več kot dveh tednih pogajanj s predstavniki EU, ECB in IMF.

O višini pomoči Sócrates ni govoril. Iz njegovega urada so nato sporočili, da mednarodna finančna pomoč Portugalski znaša 78 milijard evrov.

V skladu z dogovorom lahko Portugalska svoj javnofinančni primanjkljaj zmanjšuje "bolj postopno", kot je predvidela. Letos naj bi ga tako zmanjšali na 5,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), leta 2012 na 4,5 odstotka, leta 2013 pa na tri odstotke BDP, je povedal Sócrates.

Vlada je pred tem načrtovala, da bi javnofinančni primanjkljaj letos zmanjšala na 4,6 odstotka, leta 2012 na tri odstotke in leta 2013 na dva odstotka.

Vlada Portugalske, ki mora do sredine junija vrniti pet milijard evrov posojila, je po Grčiji in Irski kot tretja članica evroobmočja za pomoč EU in IMF zaprosila 7. aprila.

Za pomoč je zaprosila po tem, ko je bila po četrti zavrnitvi varčevalnih ukrepov v parlamentu prisiljena v odstop. Predčasne parlamentarne volitve v državi bodo 5. junija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.