Svet
22 ogledov

"Pošastna mama" oproščena umora hčerke

Sojenje stoletja Casey
1/8
Reuters
Newyorški “proces stoletja“ se je končal, 25-letna Casey Anthony, obtožena umora svoje dveletne hčerke, je bila po 33 dneh sojenja, 200 urah pričanj, šest tisoč straneh dokazov spoznana za nedolžno. Ameriška javnost je zgrožena.

"Upam, da je to dobra šola za vse vas, ki ste se šli medijski umor," je po odločitvi porote novinarjem povedal odvetnik Anthonyjeve Cheney Mason. Primer se je še posebej v času sodnega procesa, ki je potekal sedem tednov, nenehno vrtel na vseh osrednjih televizijskih kanalih v ZDA. Množica strokovnjakov in laikov je razlagala svoje poglede, večina pa je obtoženko vnaprej obsodila.

Hčerko zadušila, ostanke pa zakopala v gozdu

Tožilstvo je poroto in javnost prepričevalo, da je Casey Anthony 16. junija 2008 zadušila svojo hčer in njene ostanke zakopala v gozdičku nedaleč od družinske hiše, nato pa lagala, da se je kar "kadilo". Zaradi tega je bila sicer spoznana za krivo štirih točk obtožnice laganja policiji, vendar pa ji zaradi tega v četrtek ne bo izrečena prehuda kazen.

Anthonyjeva je uvodoma povedala, da je hčerko ugrabila varuška in začel se je lov za otrokom, ki se je končal po šestih mesecih konec leta 2008, ko so odkrili otrokovo truplo oziroma le še okostnjak. Obtoženka je bila od takrat v priporu in čakala na sodni proces, ki je poskrbel za veliko zabave, čeprav je šlo za izjemno resno zadevo, ker ji je grozila smrtna kazen.

Tožilci niso imeli dovolj prepričljivih dokazov, da bi lahko porota nekoga poslala na usmrtitev. Sicer so dokazali, da je bila mlada mati po "izginotju" hčerke zelo razigrana in se je s fantom zabavala dan in noč. Pripeljali so strokovnjake za "vohanje smrti", ki so v njenem avtomobilu z nosom ugotovili, da je bilo tam nekoč truplo. Strokovnjak FBI je pričal, da so v prtljažniku avtomobila našli las pokojnega otroka.

Takšnih posrednih dokazov je bilo še veliko, vendar pa nikoli nič konkretnega o tem, da je Casey Anthony zagrešila zločin. Obramba je poroto prepričevala, da se je otrok po nesreči utopil, da je mama lagala policistom, ker jo je njen oče, sicer upokojeni policist, veliko let spolno zlorabljal, in med drugim, da so strokovnjaki v avtomobilu "vohali" razpadajoče smeti.

V zaporu verjetno le za kratek čas

Odvetniki so od začetka priznavali, da je punca lagala, vendar krivdo za smrt otroka najprej valili na dedka, potem na strica. Kamorkoli, samo ne na svojo stranko, kar je bilo dovolj, da se ob pomanjkanju dokazov o natančnem času in vzroku smrti ustvari dvom.

Obtožnica je Casey Anthony bremenila naklepnega umora, zlorabe otroka in uboja v oteževalnih okoliščinah ter štirih točk laganja policiji. Casey Anthony si je po oprostilni sodbi v prvih treh točkah vidno oddahnila, kasneje pa je objela svoje odvetnike. Sicer lahko zaradi laganja policistom še vedno konča v zaporu, vendar za kratek čas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.