Svet
51 ogledov

Posel z begunci

begunci Saša Despot
Hrvaški kriminalisti preiskujejo prijave o domnevnih prekrških pri prevozu migrantov, ki naj bi jih storili taksisti, ki zaračunavajo migrantom nekajkrat višje zneske od običajnih.

Hrvaški mediji so poročali, da nekateri hrvaški taksisti migrantom zaračunavajo več deset evrov za nekaj kilometrov. Policisti preverjajo tudi navedbe o osebah, ki niso prijavljene kot prevozniki, a prevažajo migrante z vozili za denar in izkoriščajo krizno stanje.

Slovenija - kakšne so kazni za pomoč beguncu?

Pomoč tujcu, ki nedovoljeno vstopi v državo, potuje v tranzitu ali prebiva na ozemlju Slovenije, kar z drugimi besedami pomeni, da ni zaprosil za azil, je nezakonita in je zanjo zagrožena kazen 2.000 do 4.500 evrov.
 
"Če se ugotovi, da posameznik tujcu, ki prebiva v Republiki Sloveniji, v nasprotju z določili zakona o tujcih, omogoči ali pomaga pri vstopu v državo, tranzitu čez njo ali prebivati v njej, se ga kaznuje v skladu z njim (globa od 2.000 do 4.500 evrov)," pojasnjujejo na policiji. Tudi za slovenskega državljana velja kazenski zakonik, ki v takih primerih predvideva zaporno kazen do 5 let skupaj z denarno kaznijo. V nasprotju s tem pomoč tujcu, ki je pri nas zaprosil za azil, ni sankcionirana.

V primeru, da se srečate s tujci, ki nimajo izkaznice, s katero potrjujejo, da so pod mednarodno zaščito, policija svetuje, da pokličete policijo, ki bo izvedla ustrezne postopke.

Zanikali govorice

Hrvaška je zaenkrat zanikala tudi informacije o smrti nekega sirskega državljana kot tudi navedbe o ošpicah pri otroku, ki je prišel na Hrvaško.

Iz hrvaškega Rdečega križa so sporočili, da so zbrali več kot 923.000 kun (121.450 evrov) pomoči za begunce. Pri sprejemanju beguncev so angažirali več kot 550 prostovoljcev, ki so migrantom razdelili veliko hrane in vode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.