Svet
7 ogledov

Posiljene v zapor

V skladu s tradicijo in verskimi običaji je večina afganistanskih žensk oblečeni Žurnal24 main
Kar 87 odstotkov žensk v Afganistanu je žrtev družinskega nasilja. Veliko se jih znajde v zaporu, ker so bile – posiljene.

V zaporu Lashkar Gam večina žensk preživlja dolgoletno zaporno kazen, tudi po 20 let, ker so bile žrtve moških. Afganistanski zakoni, ki imajo globoke korenine v islamski religiji in tradiciji, namreč ne dovoljujejo spolnih odnosov izven zakona. Taisti zakoni kot prešuštvovanje tako označujejo tudi spolne odnose, v katere je bila ženska prisiljena.

V zaporu tudi otroci
Najmlajša zapornica v omenjenem zaporu ima komaj 13 let, z ženskami v ječi velikokrat živijo tudi njihovi otroci, saj na prostosti ni nikogar, ki bi skrbel zanje. Eden izmed predstavnikov oblasti takšno kaznovanje žensk podpira, saj meni, da na ta način država med drugim tudi nadzira širjenje spolnih bolezni, ki bi se sicer širile po državi.

Vseeno pa se afganistanskim ženam, od katerih jih je 60 odstotkov v zakon stopilo pod prisilo v najstniških in celo prednajstniških letih, kaže žarek upanja. Prejšnje dni je bilo namreč ustanovljeno posebno združenje, v katerem so se združile izobražene Afganistanke in ki si bo prizadevalo za dekriminaliziranje posiljenih žensk, pa tudi za bolj humane razmere v zaporih. Tam namreč zapornice živijo v nečloveških razmerah brez pitne ali sanitarne vode in brez elektrike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.