Svet
1705 ogledov

Poskus atentata: Strelcu se je zaskočila pištola

Cristina Fernandez de Kirchner Epa
Cristina Fernandez de Kirchner, argentinska podpredsednica, se je za las izognila smrti.

Cristina Fernandez de Kirchner je pred svojim domom pozdravljala podpornike, ko je iz množice izstopil moški in vanjo uperil pištolo. Predsednik Alberto Fernandez je povedal, da je bilo v pištoli pet nabojev, a se je pištola zaskočila in tako napadalec ni mogel uresničiti svoje namere, navaja BBC. Iz posnetkov tamkajšnjih medijev je razvidno, da je moški pristopil do podpredsednice, nameril v njeno glavo in poskusil ustreliti. 

Policija je sporočila, da je osumljenec 35-letni Brazilec, ki so ga po dogodku pridržali. Orožje so našli nekaj metrov od mesta, kjer so moškega prijeli. Kaj naj bi bil motiv za napad, v tem trenutku še ni znano. 

Argentinski predsednik je napad obsodil. Poskus atentata na podpredsednico je po njegovih besedah eden »najbolj resnih« incidentov od leta 1983. "Lahko se ne strinjamo, lahko se globoko razhajamo v mnenjih, ampak do sovražnega govora ne sme priti, saj se iz njega rodi nasilje, nasilje pa ne more sobivati z demokracijo," je dejal Fernandez.

Za petek je razglasil državni praznik, da bi s tem Argentinci imeli čas "izraziti se v bran življenju, demokraciji in v solidarnosti z našo podpredsednico"

Cristina Fernandez de Kirchner | Avtor: Epa Epa

Proti Cristini Fernandez de Kirchner poteka sojenje zaradi korupcije v času, ko je bila predsednica države. Tožilstvo zanjo zahteva dvanajst let zaporne kazni in dosmrtno prepoved udejstvovanja v politiki. Vendar pa ima de Kirchnerjeva poslansko imuniteto in ji ne bo treba v zapor, razen v primeru, da bi ji kazen potrdilo tudi vrhovno sodišče. De Kirchnerjeva obtožbe zanika. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • pofukanavlada22 13:02 04.september 2022.

    pri poskusih atentatov se sprašujete kaj je bil motiv?? se vam ne zdi da korupcija??? pizda vam materna neandertalska

  • Avatar care
    care 08:03 02.september 2022.

    Argentina leglo korupcije.