Svet
6 ogledov

Poskus ni uspel

Mehi%C5%A1ki zaliv, nafta, naftni made%C5%BE, prepreke za nafto Žurnal24 main
Poskus, da bi izlivanje nafte v Mehiški zaliv preprečili z namestitvijo ogromne kupole nad vrtino, ni uspel, so razočarano sporočili iz podjetja British Petrolium.

„Naš sinočnji poskus ni uspel,“ je naznanil predstavnik British Petroliuma Doug Suttles.

Ko so poskušali 98-ton težko kupolo namestili nad glavno cevjo, iz katere bruha nafta, so se na njej začeli nabirati hidratni kristali. Ti so zamašili tudi zgornji del kupol in s tem preprečili, da bi vanjo namestili cev, s katero bi nafto prečrpavali v tanker.

V podjetju British Petrolium, ki je lastnik potopljene naftne ploščadi, si bodo zdaj vzeli dva dneva za premislek, kako naprej. Medtem bo vsak dan še naprej v Mehiški zaliv izteklo 800 tisoč litrov nafte.

Ena od možnosti je, da bi kupolo poskušali segrevati in s tem preprečili nastanek kristalov, druga možnost pa je, da bi luknjo, od koder bruha nafta, zamašili s 450 ton težko konstrukcijo, poroča CNN.

Do takrat reševalcem ostanejo na voljo le posebne pregrade, ki jih nameščajo okrog bližnjih otokov, da nafta ne bi dosegla obal.

A na obalah nekaterih so že našli madeže, ki so najverjetneje naftni. Analiza bo pokazala, ali gre res za nafto in ali gre za tisto, ki že od 20. aprila bruha v Mehiški zaliv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.