Svet
1460 ogledov

Državna tožilka: "Kam bi prišli, če bi pridržali vse družinske nasilneže"

Nasilje Shutterstock
Izjava državne tožilke v primeru poskusa uboja v Gospiću je dvignila veliko prahu.

Še vedno poteka nadzor okoliščin, v katerih 36-letnik prejšnji teden ni bil odpeljan v preiskovalni pripor, kljub grožnjam z ubojem njegovi 27-letni ženi. V ponedeljek jo je nato zabodel pred očmi sosedov, ko je ta uspela pobegniti iz hiše, kjer je zabodel njenega 21-letnega prijatelja. Poškodovana sta še vedno v življenjski nevarnosti na oddelkih intenzivne nege, ženska v Gospiću, njen prijatelj pa v Zadru.

Okrožna državna tožilka v Karlovcu je napovedala, da bo danes dobila zaključke preiskave občinskega tožilstva v Gospiću v zvezi s 36-letnikom, ki je bil aretiran zaradi groženj ženi, a je bil prejšnji teden izpuščen na prostost.

Kljub temu je državna tožilka Tatjana Šimunić Adamović še pred koncem nadzora medijem sporočila, da ''v konkretnem primeru ni prišlo do opustitve ravnanja občinskega državnega pravobranilstva v Gospiću, ker so bili obdolžencu izrečeni varnostni ukrepi v v skladu z določbami zakona o kazenskem postopku, ki so bile v danih okoliščinah ocenjene kot ustrezne,'' kot je povedala za Hino.

V njenem pojasnilu je navedeno, da sta ličko-senjska policijska uprava in policijska postaja Gospić 19. avgusta prejeli kazensko ovadbo zoper 36-letnika "zaradi kaznivega dejanja grožnje in protipravnega odvzema prostosti, storjenega zoper njegovo ženo". Državno pravobranilstvo je izvedlo nujno dokazno dejanje prvega zaslišanja in ugotovilo, da je 36-letnik "v postopku pred sodiščem v Gospiću zaradi grožnje, storjene na škodo istega oškodovanca".

Odrejena zgolj prepoved približevanja in odstanitev od doma

Pristojni so takrat ocenili, "da obstaja zakonski razlog za odreditev preiskovalnega pripora zaradi ponovitvene nevarnosti kaznivega dejanja", a tudi, da je to "nevarnost mogoče odpraviti z uporabo varnostnih ukrepov". Moškemu je bila nato odrejena prepoved približevanja na razdalji manj kot 50 metrov in ukrep odstranitve iz družinske hiše.

Kot je še povedala za Hino, presoja poteka od primera do primera z oceno različnih okoliščin, kajti "kam bi prišli, če bi pridržali vse družinske nasilneže".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 12:25 24.avgust 2022.

    Točno! Velika sramota za pravni sistem!