Svet
7 ogledov

Poskušajo zadovoljiti obe strani

Nizozemska in belgijska vlada sta pripravljeni na podpis tudi brez izročitve Rat Žurnal24 main
Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je povedal, da rešitve, ki bi privedla do podpisa sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju s Srbijo, še niso našli.
"Še vedno iščemo rešitev, ki bi zadovoljila tako Srbe kot Nizozemce in Belgijce, skratka vse nas. To je težko," je povedal minister Dimitrij Rupel. Sporazum mora biti podpisan v verziji, v kateri je bil parafiran, saj je drugače nepodpisljiv. "Mislim, da ne bi smeli na novo odpirati sporazuma," je dodal minister Rupel in še dejal, da Srbija nima vlade s polnimi pristojnostmi, da bi lahko na novo odprli sporazum.

Rupel se je o možnostih pogovarjal tudi s srbskim ministrom Vukom Jeremićem. "Pravkar sem končal zelo resne pogovore s kolegom Vukom Jeremićem, situacija je precej zapletena," je povedal. Medtem ko Rupel ni prepričan, da bo sporazum v torek podpisan, pa je več optimizma pokazal predstavnik EU Javier Solana, saj meni, da se bližajo kompromisu. Podpisu sporazuma sicer nasprotuje tudi premier v odstopu Vojislav Koštunica.

Kompromisni predlog
Nizozemska in Belgija sta predstavili kompromisni predlog, po katerem bi EU podpisala stabilizacijsko-pridružitveni sporazum s Srbijo, a šele 16. junija. To je precej po splošnih volitvah 11. maja, na katerih se vse bolj obeta zmaga nacionalističnih in evroskeptičnih sil, piše londonski Financial Times.

Nizozemska in belgijska vlada sta doslej zavračali podpis sporazuma s Srbijo, dokler ta haaškemu Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije ne bo predala nekdanjega generala bosanskih Srbov odgovornega za pokol v Srebrenici Ratka Mladića.

Sedaj pa naj bi si premislili in sta pripravljeni na podpis tudi brez izročitve Mladića, a le pod pogojem, da se noben del stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma – vključno s tistim, ki govori na primer o vizumski liberalizaciji – ne bo izvajal, dokler ne bo Srbija polno sodelovala s Haagom. 

Nizozemska in Belgija sta sicer pod velikim diplomatskim pritiskom drugih članic EU s Francijo in Veliko Britanijo na čelu, ki želijo sporazum podpisati čim prej oziroma še pred majskimi volitvami in tako okrepiti proevropske sile v Srbiji. To je tudi želja slovenskega predsedstva EU.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.