Svet
34 ogledov

Poskusi na ljudeh – opravičilo

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Združene države Amerike so včeraj podale uradno opravičilo in obžalovanje zaradi poskusov na ljudeh v Gvatemali.

Znanstveniki so jih sicer opravljali že pred 64-timi leti. Ljudi v Gvatemali so namerno okuževali s spolnimi boleznimi, ki so jih potem preiskovali na njih. Šlo je predvsem za sifilis in gonorejo.

Raziskovanje spolno prenosljivih boleznih na teh pred tem zdravih ljudeh, ki so ga opravljali med letoma 1946 in 1948 je vsekakor neetično. Čeprav se je to dogajalo že več kot pred šestimi desetletji, smo nad načinom raziskovanja v imenu javnega zdravja zgroženi,“ je med drugim napisano v uradnem dokumentu State Departmenta. „Globoko obžalujemo, da se je to zgodilo. Vsem ljudem, ki so bili vključeni v ta odvraten raziskovalni projekt se opravičujemo.

Poskuse odobrila vlada
Znanstveniki so v raziskavi okužili prostitutke ter jih nato poslali med vojake in zapornike tudi med duševne bolnike. Na ta način so okužili na stotine Gvatemalcev.

Ameriški predsednik Barack Obama se je po objavi besedila v telefonskem pogovoru tudi osebno opravičil gvatemalskemu kolegu Alvaru Colomu in mu obljubil obširnejšo preiskavo delovanja znanstvenikov pred šestimi desetletji.

Poskuse je sicer letos razkrila raziskovalka Susan Reverby, ki je razkrila, da so poskusi potekali tudi v psihiatričnih ustanovah in da je dovoljenje zanje dala gvatemalska vlada sama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.