Svet
15 ogledov

Poslali pomoč. Pa tudi izstrelke.

Napad Ukrajincev na Doneck EPA
Svojo pomoč dostavila Ukrajina. Topništvo s polno paro nad upornike v mestu Doneck.

Ruski konvoj pomoči je obtičal na rusko-ukrajinski meji, so pa na vzhod Ukrajine v bližino Luganska prispeli prvi tovornjaki s pomočjo, ki jo je poslala Ukrajina. 26 tovornjakov je za prebivalce območja, kjer potekajo spopadi med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti, pripeljalo hrano, zdravila in izdelke za osebno higieno. Nadzor nad pomočjo bo zdaj prevzel rdeči križ.

Napadli Doneck

Ukrajinska vojska pa je med tem s topništvom napadla mesto Doneck, ki je v rokah upornikov. Izstrelili so več kot 20 topniških izstrelkov, ob opozorilu pred napadom so ljudje v središču mesta panično zbežali iz pisarn in stanovanj. Ubita sta bila najmanj dva civilista. 

Po navedbah lokalnih oblasti je bilo v doneški regiji v spopadih med vladnimi silami in uporniki v zadnjih treh dneh ubitih najmanj 74 civilistov, 116 je bilo ranjenih. Po podatkih ZN so spopadi na vzhodu Ukrajine terjali že več kot 2000 življenj.

Ukrajinska vojska že več tednov oblega Doneck, danes pa je sporočila, da povsem obkolila tudi Lugansk in pretrgala zadnjo cestno povezavo med mestom in mejo z Rusijo. To ji je uspelo, ko je zavzela vas Novosvitlivka.

Strelkov odstopil

Ruski separatisti so danes sporočili, da je odstopil njihov glavni vojaški poveljnik Igor Girkin, bolj znan pod vzdevkom Strelkov. Kot so navedli, so oblasti v samooklicani doneški ljudski republiki potrdile njegov odstop s položaja obrambnega ministra, ki je povezan s "prevzemom drugih delovnih nalog".



Komentarjev 2
  • Žurnalček 17:08 15.avgust 2014.

    Celo 20 topniških istrelkov. Pa jez sem jih iz tanka skoraj več ustrelu na poligonu !

  • Žurnalček 17:06 15.avgust 2014.

    A ni tale na sliki podobna tisti , ki je pred parimi dnevi bila na sliki ob članku , da primankuje hrane in vsega drugega.