Svet
29 ogledov

Poslancem kar za 44 odstotkov višje plače

Islandija volitve EPA
Poslanci, ki so jih v soboto na predčasnih parlamentarnih volitvah izvolili Islandci, bodo v primerjavi z dosedanjimi prejemali za 44 odstotkov višje plače.

Odločitev je danes sporočila islandska komisija za določanje plač v javnem sektorju. V soboto izvoljenim poslancem so plače zvišali za 44 odstotkov, prejemali bodo 9.000 evrov mesečno. Na ta način naj bi poslancem zagotovili popolno finančno neodvisnost.

Komisijo sestavlja pet predstavnikov; trije iz parlamenta, eden je predstavnik vrhovnega sodišča, eden pa ministrstva za finance. Njena naloga je določanje plač poslancem, ministrom, sodnikom in drugim zaposlenim v javnem sektorju Islandije. Komisija je svojo odločitev pospremila z besedami, da je osrednjega pomena, da so v državi, ki jih je leta 2008 pretresala kriza v bančništvu, kasneje pa še škandal, povezan s panamskimi dokumenti, finančno neodvisni.

Islandski parlament ima 63 poslancev s štiriletnim mandatom; doslej se ni jemalo v ozir, koliko delajo tudi izven svoje parlamentarne službe.

a sobotnih predčasnih parlamentarnih volitvah na Islandiji je vladajoča koalicija Neodvisne stranke in Stranka napredka utrpela poraz in izgubila večino v parlamentu. A po drugi strani tudi koalicija pod vodstvom Piratske stranke ni dobila potrebnih 32 poslanskih sedežev. Kdo bo v prihodnje vodil državo na severu Atlantika, tako še ni jasno.

Največ poslancev, 21, bo imela Neodvisna stranka, manjša od sedaj vladajočih strank, zato bo njen vodja, sedanji finančni minister Bjarni Benediktsson, dobil priložnost za oblikovanje vladajoče koalicije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • allstarr111 09:10 02.november 2016.

    Tole je samo predpriprava terena, še pred koncem novembra bo ta predlog prav potihoma na dnevnem redu in seveda sprejet, mogoče ne za 44% ampak so naši inovativni nč bat.

  • Avatar Leon
    Leon 08:51 02.november 2016.

    Brez skrbi ! Poslanci naše najbolj etične in moralne vlade se bodo takoj postavili v vrsto za višje plače.

  • patron 08:35 02.november 2016.

    se bojim, da jih bojo naši cirkusanti kaj kmalu kopirali.......