Svet
7 ogledov

Poslanci so se stepli

uKRAJINA, PRETEP, POSLANCI
1/9
Žurnal24 main
Pred ukrajinskim parlamentom se je zbrala večtisočglava množica protestnikov opozicije, ki zahtevajo razveljavitev sporazuma o črnomorski floti.

V ukrajinskem parlamentu je danes izbruhnil pretep med poslanci zaradi nestrinjanja glede potrditve sporazuma z Rusijo o podaljšanju najema ukrajinskega pristanišča Sevastopol za rusko črnomorsko floto.

Poslanci so se obmetavali z jajci, tako da se je moral predsednik parlamenta pred jajci zaščititi z dežnikom. Nekdo pa je odvrgel dimno bombo. Medtem so se pred ukrajinskim parlamentom začeli zbirati privrženci ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki podpirajo sporazum, in nekdanje premierke Julije Timošenko, ki mu nasprotujejo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Po navedbah ruske tiskovne agencije Itar-Tass je pred zgradbo že kakih 3000 ljudi, po napovedih pa naj bi se jih zbralo do 15.000. Kot dodaja Itar-Tass, so se protestniki že spopadli s policijo, ki je zastražila poslopje parlamenta.

Ukrajinska opozicija namreč zahteva razveljavitev v sredo podpisanega dogovora Moskve in Kijeva, ki predvideva podaljšanje pogodbe o namestitvi ruske črnomorske flote v ukrajinskem pristanišču Sevastopol, ki se sicer izteče leta 2017, še za nadaljnjih 25 let.

Sporni dogovor, ki naj bi ga ukrajinski parlament ratificiral danes, sta podpisala ruski in ukrajinski predsednik, Dmitrij Medvedjev in Viktor Janukovič. Ukrajina je z njim podaljšala pogodbo o namestitvi ruskih sil v pristanišču Sevastopol, v zameno pa je dobila 30-odstotni popust na ceno pošiljke ruskega plina.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Osnutek dokumenta je prejel zadostno podporo v parlamentu, v katerem prevladujejo privrženci predsednika Janukoviča. Opozicija je predlog vložila pred obiskom ruskega premierja Vladimirja Putina v Kijevu, kamor naj bi prispel še danes.

Ukrajinska opozicija pod vodstvom nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko je sicer že v soboto na protestih proti dogovoru zbrala nekaj tisoč ljudi. Opozicijske stranke, naklonjene Zahodu, so potezo Janukoviča označile za izdajo ukrajinskih nacionalnih interesov ter zahtevale njegov odstop.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.