Svet
13 ogledov

Poslanec razburil z izjavo o Hitlerju in Romih

Romsko naselje Reuters
Na francoskega poslanca in župana se je usul plaz kritik zaradi izjave, da Hitler morda ni pobil dovolj Romov.

Francoski poslanec in župan mesta Chole Gilles Bordouleix je poskrbel za val ogorčenja, potem ko je nek novinar posnel njegovo izjavo o Hitlerju in Romih. Bordouleix se je v nedeljo soočil z Romi, ki so na območju njegove občine nezakonito postavili svoje taborišče. Ko so ga Romi pozdravili z nacističnim pozdravom, je Bordouleix dejal: "Morda jih Hitler ni pobil dovolj."

Ostri odzivi na poslančev sovražni govor

Francoski notranji minister Manuel Valls je besede župana danes označil za "nesprejemljive" in pozval k strogi kazni. "Takšni komentarji so obramba zločinov, zagrešenih v drugi svetovni vojni, obramba nacizma in da to reče župan, poslanec, je povsem nesprejemljivo," je poudaril Valls.

Primer so že predali javnemu tožilstvu, ki bo preverilo, ali so lahko izjave opredeljene kot "branjenje zločinov proti človečnosti", so sporočile oblasti. Bordouleixu grozi tudi izključitev iz stranke UDI.

Poslanec se sicer brani z navedbami, da so bile njegove besede vzete iz konteksta in da je posnetek zmontiran.

Sistematično kršenje pravic Romov

V Franciji so v zadnjih letih sistematično praznili nelegalna naselja in Rome bolgarske in romunske nacionalnosti pošiljali nazaj v domači državi. Lani je bilo iz bivališč v Franciji izseljenih skoraj 12.000 Romov, od tega 80 odstotkov prisilno, ugotavlja Evropsko združenje za obrambo človekovih pravic.

Po francoski zakonodaji mora vsako mesto z več kot 5000 prebivalci vzpostaviti lokacije, kjer se lahko naselijo pripadniki potujočih skupnosti - bodisi Romov, članov cirkusov ali organizatorjev lunaparkov. V Chloetu je to zemljišče menda trenutno zaprto zaradi del, sicer pa so se Romi od nedeljskega incidenta že odselili.

Komentarjev 6
  • Ferluci 07:25 28.avgust 2013.

    Ne razumem. Saj župan je povedal po resninci. Torej mata oba prav.

  • privat 19:08 11.avgust 2013.

    in kako se drugače da civilizirati cigane?? Naj mi en razloži v praxi!! Naj pokaže in dokaže...verjetno bo po enem letu dobil nož med rebra!

  • kapibara 11:36 31.julij 2013.

    Vedno je tako.Ko poveš po pravici, je ta za nekoga moteča..!! za druge pa RESNICA+boleča !!