Svet
12 ogledov

Posledice desetmesečne okupacije

Palmira
1/6
Profimedias
Sirska agencija za kulturno dediščino si je ogledala posledice desetmesečne zasedbe Islamske države na antičnih spomenikih v Palmiri.

Vodja sirske agencije za kulturno dediščino Mamun Abdulkarim je povedal, da je dobro ohranjenih 80 odstotkov spomenikov v mestu. "Če bomo dobili dovoljenje Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco), bomo za obnovo zgradb, ki jih je uničila ali poškodovala IS, potrebovali pet let. Imamo usposobljeno osebje, znanje in potrebne raziskave. Z odobritvijo Unesca bi lahko z delom začeli v letu dni."

Antično mesto s citadelo oz. trdnjavo, ki je bila zgrajena v 13. stoletju, je v roke IS padla 23. maja lani, ko je na njej tudi zaplapolala črna zastava IS. V Palmiri, ki ji pravijo "puščavski biser" in je na seznamu svetovne kulturne dediščine Unesca od leta 1980, so džihadisti jeseni, tako kot pred tem v Iraku, začeli sistematično uničevati kulturno dediščino. Razstrelili so vrsto starodavnih zgradb ter na črnem trgu prodali številne več tisoč let stare dragocenosti.

Med prvimi so avgusta lani razstrelili 2000 let star Belov tempelj, mesec dni kasneje pa še znameniti slavolok zmage. V starodavnem amfiteatru pa so izvajali javne usmrtitve.

Palmira je bila v antičnem času kot oaza sredi sirske puščave pomembno trgovsko središče. Arhitektura je bila kombinacija nabatejske kulture z grškimi in rimljanskimi elementi.

Komentarjev 2
  • Avatar čavez
    čavez 09:36 29.marec 2016.

    Žal niso samo islamisti taki, teh neandertalcev imamo ogromno a po večini sedijo v vladah.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:27 28.marec 2016.

    Islamisti so totalni neandertalci. Karkoli se dotaknejo se spremeni v kameno dobo, pa še to postakapalistično.