Svet
5583 ogledov

Video: Ocean se je tako segrel, da se lososi kuhajo pri živem telesu

Rdeči losos Profimedia
Vročinski val, ki je nedavno vztrajal nad Severno Ameriko in Kanado, je močno prizadel tudi številne živali.

V javnost je prišel še en prizor posledic nedavnega vročinskega vala, ki je na severozahodu Pacifika in Kanadi ubil na stotine ljudi, po predvidevanjih prizadel več kot milijardo morskih živali in prispeval k požarom po vsej regiji. Naravovarstveniki so opazili spremembe pri številnih lososih, video pa prikazuje lososa s poškodbami zaradi višjih temperatur vode po vročinskem valu.

Naravovarstvena skupina je posnela videoposnetek na dan, ko je temperatura vode presegla 21 °C. Ugotovili so, da so bili lososi v reki Columbia izpostavljeni rekordno visokim temperaturam vode, zaradi česar na njihovih luskah izbruhnile glivične okužbe, poroča Guardian.

V videoposnetku organizacije Columbia Riverkeeper je mogoče videti skupino rdečih lososov, ki plava v pritoku reke, živali pa so prekrite s poškodbami zaradi stresa in pregrevanja:

Lososi iz ocena potujejo po reki Columbus navzgor do svojih drstišč, kot pa je pojasnil Brett VandenHeuvel, izvršni direktor Columbia Riverkeeper, so nepričakovano spremenili smer  v pritok reke, da bi se skušali ohladiti. Neznosnost temperature za ribe je primerjal s tekom maratona na 38 °C.

Kot je dejal, lososi v videu ne bodo zmožni drstenja, od stresa in okužb pa jih čaka tudi prezgodnja smrt. VandenHeuvel je še pojasnil, da je za losose situacija že nekaj časa resna, saj njegove poti omejujejo številni jezovi, ki že desetletja zadržujejo vodne tokove po zvezni državi Washington in zunaj nje, ena izmed posledic pa je tudi povišana temperatura vode. Podnebne spremembe in nedavni smrtonosni vročinski val so situacijo preprosto spravili v skrajnost, je še dodal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Charles_Segura 14:15 30.julij 2021.

    Zdaj bo Google za spletno delo od doma plačeval od 25.000 do 30.000 dolarjev na mesec.Z mojo zadnjo mesečno spletno plačo sem prejel 27483 dolarjev iz računa paypal. Več o tem na tej spletni strani ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • jakec1575 10:42 30.julij 2021.

    ko smo eni opozarjali 10 let nazaj, ste se nam pa smejali.

  • rd2dmk2 09:58 30.julij 2021.

    kdo je že dejal da pet let po izginotju zadnje čebele bo izumrl tudi človek. je... beš kovid, raje se mal zamislimo nad tem kaj vsak od nas dela da ubija ta planet ? je res treba vsako lero nov ...prikaži večv telefon, pa tv ki je delal 4 leta a je res zanič za nove OI. je res treba kupovaz kavo za na pot v tistih plastčno karonskih lončkih, ne bi šlo da se kupi kodelica s pokrovčkom in vivčlom za pit. to je tolk mal, pa tolk lahko pomaga.