Svet
23 ogledov

Poslovilno sporočilo prijavite policiji

Napoved samomora, četudi preko spleta, prijavite, pravijo na policiji. (Foto: iS Žurnal24 main
Napoved samomora na spletu. "Ne glede na to, kakšno je naznanilo o samomoru in preko katerega medija je posredovano, ga je vsekakor treba preveriti oziroma odreagirati nanj," so nam povedali na policiji.

Britanski Daily Telegraph je prejšnji teden poročal o ženski srednjih let, ki je preko Facebooka najavila, da bo storila samomor. Čeprav je imela več kot tisoč "prijateljev", nihče ni ukrepal.

O tem, kdaj in kako poklicati policijo, se lahko poučite na tej strani, pdf zloženko pa lahko najdete tukaj. O samomorilski vsebini pa obvestite tudi Facebook.

"Pojedla sem vse svoje tablete, kmalu bom mrtva, adijo vsi," je zapisala 42-letna Britanka Simone Back. Pod statusom se je zvrstilo nekaj komentarjev, tudi zelo neprimernih, ženska pa je bila kmalu res mrtva.

Dobronamerna prijava ni kazniva
Kako ukrepati v primeru, če kdo od spletnih znancev napove samomor, mi pa ne moremo biti prepričani, kje živi oziroma ali misli resno, smo preverili pri slovenski policiji.

"Prijavitelj se zaradi tega, če bi dobronamerno posredoval obvestilo organom, nima česa bati," pravijo na policiji. Dodajajo, da si je dobro zapisati in posredovati spletni naslov sporočila, poslovilno pismo in pa zajeti sliko zaslona, na katerem je poslovilno sporočilo.

"Tako lahko osebni podatki ali pa čimbolj točni podatki osebe, ki namerava storiti samomor, bistveno vplivajo na hitrost in ustreznost intervencije," pravijo.

Moralna odgovornost
Dodajajo, da se na spletu pojavlja mnogo prispevkov na temo samomorov. "Včasih je zaradi poplave komentarjev izredno težko izločiti tiste, ki so pristni ali imajo neko dejansko ozadje o nameravanem samomoru. Tako je težko očitati komurkoli, da bi lahko bil odgovoren za neukrepanje, je pa vsekakor moralna odgovornost posameznika v tem, da v primeru, da je sumil, da bo neka oseba storila samomor, tega ni prijavil ali naznanil policiji," pravijo na policiji.

Dodajajo, da to še posebej velja v primeru, ko je ta oseba namero naznanila in tako prosila za pomoč.

Ni bistveno, katero službo pokličemo
"Sporočilo posredujte zdravstveni ustanovi, policiji ali pa centru za obveščanje. Z vzpostavljenimi mehanizmi medsebojnega obveščanja je zagotovljeno, da se na najhitrejši možni način zagotovi primerno intervencijo," še pravijo na policiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.