Svet
106 ogledov

Posnel umor ruskega veleposlanika v Turčiji

Umor ruskega veleposlanika EPA
V Ankari je danes na odprtju razstave 22-letni turški policist ustrelil ruskega veleposlanika v Turčiji Andreja Karlova, ki je kasneje podlegel ranam. Moskva in Ankara sta napad označili za teroristično dejanje. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je ruskega predsednika Vladimirja Putina po telefonu seznanil s podrobnostmi napada

"Morilci bodo kaznovani," je dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova, ki je napad označila za teroristično dejanje. "Danes bomo to vprašanje odprli na zasedanju Varnostnega sveta ZN. Terorizem ne bo zmagal," je poudarila.

Veleposlanika so ustrelili kmalu po njegovem otvoritvenem govoru na razstavi fotografij, je poročala turška javna televizija TRT.

Umor ruskega veleposlanika | Avtor: EPA EPA

Policija je že uvedla preiskavo. Župan Ankare Melih Gökcek je na Twitterju zapisal, da je napad izvedel turški policist. Po besedah turškega notranjega ministra Suleymana Soyluja gre za 22-letnega člana posebne enote policije za izgrede. V tej enoti naj bi bil zaposlen zadnji dve leti in pol. Dodal je, da še preiskujejo njegove morebitne povezave s kakšno organizacijo.

Dodal je, da sta dva ranjena še v bolnišnici. Umor je označil kot "ostuden napad na prijatelja" in teroristično dejanje ter "veliko provokacijo", katere cilj je razbitje na novo popravljenih odnosov med Ankaro in Moskvo. Odnosi med državama so se namreč otoplili pred nekaj meseci, potem ko se se ohladili po sestrelitvi ruskega letala na meji s Sirijo novembra 2015.

Umor ruskega veleposlanika | Avtor: EPA EPA

Turški časnik Hurriyet in drugi lokalni mediji so poročali, da 22-letni policist v času napadu ni bil v službi in da je morda svojo službeno izkaznico uporabil za vstop v galerijo. Turška državna tiskovna agencija Anadolu je poročala, da so ga varnostne sile "nevtralizirale". Drugi mediji so poročali, da so ga ubili.

Anadolu je tudi poročal, da je turški predsednik Erdogan po telefonu poklical ruskega predsednika Putina in ga seznanil s podrobnostmi napada.

Napad se je zgodil med otvoritvijo fotografske razstave v glavnem galerijskem prostoru v okrožju Ankare Cankaya, kjer se nahaja tudi večina tujih veleposlaništev. Napadalec, oblečen v svečano obleko, je med veleposlanikovim govorom najprej ustrelil v zrak, nato pa je pištolo uperil še v Karlova. Veleposlanik je najprej zastokal in se zgrudil na tla, kažejo video posnetki turškega časnika Hurriyet.

Nato je pištolo usmeril še proti drugim obiskovalcem. Zavpil je "Alah je velik" ter v arabščini prisegel zvestobo džihadu. "Ne pozabite Sirije, ne pozabite Alepa. Vsi, ki sodelujejo v tej tiraniji bodo odgovarjali," je nato še dodal v turškem jeziku. Po navedbah novinarja Hurriyeta Hasima Kilica je govoril tudi o maščevanju.

Umor ruskega veleposlanika | Avtor: EPA EPA
Incident je sledil večdnevnim protestom v Turčiji, na katerih so ljudje Moskvo krivili za kršitve človekovih pravic v sirskem Alepu, kjer v teh dneh poteka evakuacija prebivalcev vzhodnega dela mesta. Turčija in Rusija sicer sodelujeta pri organizaciji evakuacije.

Washington je že obsodil napad. "Naše misli in molitve so z njegovimi ljubljenimi, ruskim narodom in drugimi žrtvami, ki so bile poškodovane v streljanju," so sporočili. Izrazili so tudi pripravljenost za pomoč pri preiskavi tega "podlega napada". Napad je obsodila tudi Sirija, ki ji Moskva pomaga v boju proti upornikom in islamskim skrajnežem.

Umor ruskega veleposlanika | Avtor: EPA EPA

Na dogodek so se odzvali tudi v ZN. "Ni opravičila za napad na diplomata ali veleposlanika. Upamo, da bo napadalca dosegla roka pravice," je povedal tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric.

Sožalje ob smrti veleposlanika je ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu izrazila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. "Evropska unija najostreje obsoja napad na predstavnika vaše države v Turčiji. Radi bi izrazili solidarnost z Rusijo v tem kriminalnem nasilnem dejanju," je v izjavi zapisala Mogherinijeva.

62-letni Karlov je bil na mesto veleposlanika v Ankari imenovan julija 2013. Zaharova ga je označila za "pomembnega ruskega diplomata" in "osebo, ki je veliko storila za boj proti terorizmu".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 16:54 21.december 2016.

    Verniki so psihopati! Vsi po vrsti!

  • Zmago 13:11 20.december 2016.

    A potem si je po tvoje Gadafi tudi sam organiziral puč ................ pa se mu je zalomilo ???In kaj ga zdaj ovira, da "beguncev" ne bi spustil naprej ???

  • AnzeSmolej 10:00 20.december 2016.

    pravljice! Puč je organiziral sam da je lahko izvedel čistko v državi brez pravega upora in s tem postal diktator! "Begunske" horde je pa zaštopal samo ker mu je Merklova obljubljala milijone...sedaj je vse padlo v vodo tako da nas ...prikaži več bodo muslimani preplavili!