Svet
2 ogledov

"Posnetek je nizkotna prevara"

1/2
Žurnal24 main
Posnetek, na katerem "streljajo preživele iz strmoglavljenega poljskega letala", je sprožil različne teorije zarote.

Posnetek letala, ki je aprila strmoglavilo z poljsko delegacijo, je pred nekaj dnevi zaokrožil po spletu. Prikazuje rusko govoreče može, ki naj bi preživele le nekaj minut po strmoglavljenju postrelili. Zaradi posnetka v javnosti že krožijo različne teorije zarote. Posnetek, ki so mu dodali tudi podnapise in počasno predvajanje, ni povsem jasen.

Ruski letalski strokovnjak, ki je želel ostati neimenovan, je posnetek ocenil kot zahrbtno potegavščino, s katero „želijo nekateri očrniti in uničiti Rusijo.“ Ruske oblasti zatrjujejo, da letalske nesreče ni preživel nihče izmed 96 potnikov. Njihova močno iznakažena trupla so morali identificirati s pomočjo DNK analize, na nobenem truplu pa niso odkrili sledi streljanja.

Skrivnostna ženska
Mediji pišejo tudi, da je letalo strmoglavilo, ker je hotela ruska tajna služna priti do Natovih zaupnih informacij in drugih skrivnostnih vojaških podatkov. V pilotski kabini naj bi se nekaj sekund pred usodno nesrečo pojavila celo neka ženska.  

Po neuradnih informacijah Andrej Sheremet, poljski generalni tožilec meni, da je bil posnetek narejen na kraju nesreče, drugi ruski viri pa zatrjujejo, da je film posnel nekdo, ki živi v bližini kraja nesreče in je „posnetek prikazal kot napačno in senzacionalistično novico, ki je razburila rusko in poljsko javnost“. Po tej teoriji naj bi zvoke, ki se jih v ozadju sliši kot strele, proizvajalo orožje, ki so ga nosili predsednikovi možje in se je v požaru sprožilo samo.

V zavihku si lahko ogledate sporni posnetek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.