Svet
18 ogledov

Posnetki kažejo masovna grobišča

Južni Kardofan Satellite Sentinel Project
ZN medse sprejeli Južni Sudan. Satelitske slike potrjujejo nove masovne pokole.

Generalna skupščina Združenih narodov je po sobotni razglasitvi neodvisne države priznala Južni Sudan kot 193 članico Združenih narodov. Satelitski posnetki, ki jih je razkril Satellite Sentinel, medtem potrjujejo, da je v Severnem Sudanu prišlo do novih pobojev civilistov.

Fotografije razkrivajo, da se je pokol zgodil v mestu Kadugli v Južnem Kordofanu, kjer so pretekli mesec izbruhnili novi spopadi med uporniki nubskih gora in sudanskimi oboroženimi silami. Tiskovni predstavnik sudanske vojske je zanikal obtožbe, da je prišlo do poboja civilistov, a fotografije dokazujejo nasprotno.

BBC-jev dopisnik v sudanski prestolnici Kartum James Copnall pravi, da je izredno težko priti do verodostojnih informacij, saj je novinarjem in diplomatom vstop v regijo onemogočen. "Fotografije, ki jih je razkril Satellite Sentinel Project, kažejo tri očitna masovna grobišča," je povedal.

Organizacija je svoje fotografije podkrepila tudi s številnimi poročili očividcev, ki obtožujejo vladne sile, da sistematično pobijajo civiliste. Kartum obtožbe zavrača in pravi, da gre v spopadih za legitimno samoobrambno vojno proti upornikom.

Zadnje poročilo ZN potrjuje, da se spopadi in bombardiranje v Južnem Kordofanu nadaljujejo kljub mirovnemu dogovoru. Pokrajina meji na Južni Sudan, ki je minuli vikend razglasil neodvisnost. Z njo se je krščanski jug ločil od arabskega severa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.