Svet
11 ogledov

Posredniki tudi v Sloveniji

razno 19.11.13. akcija tesanj, tehnicar, kio, orozje, granate, trgovina z orozje SIPA

Bosanski preiskovalci po vsem svetu iščejo posrednike pri tihotapljenju granat.

Slovenska policija bo, neuradno, že v kratkem, pomagala kolegom v Bosni in Hercegovini (BiH) raziskati, kdo vse je pomagal pri dobavi in prevozu ogromne količine orožja. To naj bi posamezniki skrili leta 2002 na več različnih lokacijah na severu BiH.

Bosanska državna agencija za preiskave in zaščito (Sipa) je namreč v zadnjih štirih mesecih v dveh skrivališčih odkrila okoli 1.300 kosov granat, minometov in projektilov. Na Sipi so prek Interpola vse države članice te organizacije že prosili, naj jim pomagajo pri odkrivanju poti in posrednikov, ki so iz Švedske in Irana pomagali pretihotapiti orožje v BiH. "Sipa pospešeno zbira vse informacije, ki bi pomagale razjasniti okoliščine najdbe tega orožja. Zato je zaradi izmenjave informacij že vzpostavljena komunikacija z vsemi članicami Interpola, tudi s Slovenijo," pojasnjujejo na Sipi. Priče, ki so orožje skrivale, namreč opisujejo, da naj bi orožje iranskega izvora v BiH potovalo čez Hrvaško, orožje švedskega izvora pa prek različnih posrednikov čez Slovenijo in Hrvaško.

Osem ovadenih

Sipa je pred dnevi zaradi spornih poslov in skrivanja orožja že kazensko ovadila osem ljudi. Med drugim, neuradno, tudi Šemsudina Mehmedovića, poslanca v BiH in podpredsednika Stranke demokratske akcije (SDA). Očitajo mu, da naj bi usmerjal sedem posameznikov v dobro organizirani kriminalni združbi, zadolženi za skrivanje orožja.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 19:06 18.december 2013.

    ne samo zase ampak za celo desetino, če je potrebno al pa za bataljon, kajti kaj jim bo denar v banki , če ne bodo imeli države !

  • Žurnalček 19:03 18.december 2013.

    Z strani predsedstva-predsednika ni NIKOLI dano niti tajno navodilo vrhu MO in JJ , da lahko to orožje RAČUNAJO in kasirajo ! NIKOLI ! Vojaška klika ,je ker sploh ni bilo evidenc , koliko pehotnega orožja je zares v skladiščih ...prikaži več , le to po utečenih kanalih, po katerem je šla od predsedstva zakonita pomoč drugim republikam , skrivaj prepeljevala tudi za svoj račun vzeto in prodano iz istega kupa v skladiščih. To je bilo pa možno , ker je bilo izredno povpraševanje tudi izven ministrstev RH in BiH, kajti ljudje so svoj denar združevali na občinskih štabih za nakup orožja mimo svojega MO , kajti države so orožje takoj usmerjale na žarišča , medtem ko so občine izven dosega konfrontacij niso dobile nič od teh dobljenih ali pa z državnim denarjem kupljenih pošilk. Lep primer: Vsi veste kolko love imajo Dalmatinci samo od tur. sezone. Kaj je bilo trebalo Dalmošu , da čaka , kdaj ga bo opremila za boj država, ko pa lahko sam sebi s svojim denarjem, preko ob. štaba nabavi orožja

  • Pepe007 11:15 18.december 2013.

    Ali je možno, da iz vzorne skandinavske države tihotapijo orožje?