Svet
22 ogledov

Postavljajo se nove ograje

Begunci na t. i. severni poti Profimedias
V strahu, da bodo postale novi "Balkan" tri baltske države na svoji vzhodni meji postavljajo ograjo ter urijo policiste in vojsko.

Estonija, Latvija in Litva so poostrile nadzor osebnih dokumentov in načrtujejo izgradnjo ograje na vzhodnih mejah, zaradi strahu, da bo Baltik po zaprtju balkanske poti postal nova vstopna točka beguncev in migrantov v Evropo. 

PREBERITE ŠE: 

Tisoči bi se namreč zaradi ukrepov na balkanski poti lahko preusmerili tudi na pot preko Belorusije, Moldavije, Ukrajine in Rusije. 

Zaskrbljenost je narasla, odkar je preteklo leto za azil na Norveškem in Finskem zaprosilo okoli 6000 prosilcev, ki so na sever Evrope prišli preko Rusije. 

Urjenje vojske in policije

Latvija in Estonija sta zato začeli zapirati meje proti Rusiji. Na stotine litvanskih obmejnih policistov in vojakov je ta teden na usposabljanju za soočanje z migrantsko krizo. 

"Žalostno je, da potrebujemo ograjo," je dejal Ojars Eriks Kalnins, član odbora za evropska vprašanja v latvijskem parlamentu. "A z ozirom na situacijo v Evropi se bojim, da bo nujno potrebna."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.