Svet
18 ogledov

Postrelili najmanj 70 protestnikov

Predstavniki človekoljubnih organizacij sicer sporočajo, da naj bi bilo v petkov Žurnal24 main
Več deset tisoč protestnikov se je po petkovi molitvi zbralo na ulicah več sirskih mest, varnostne sile pa so se odzvale s solzivcem in streli. Ubitih naj bi bilo najmanj 70 ljudi.

V predmestju Damaska se je zbralo okoli 40 tisoč ljudi in zahtevalo padec trenutnega sirskega režima. Po navedbah očividcev so varnostne sile začele streljati na protestnike in pri tem ranile najmanj štiri ljudi. Protivladni protestniki so se zbrali tudi v mestu Homs, kjer so varnostne sile ranile najmanj sedem ljudi.

Predstavniki človekoljubnih organizacij sicer sporočajo, da naj bi bilo v petkovih protestih ubitih najmanj 70 ljudi.

O množičnih protestih poročajo tudi iz regije na severovzhodu države, kjer živijo Kurdi, iz mest Banias in Dara, kjer so se protivladni protesti začeli pred približno mesecem dni.

Zahtevajo padec režima
V zadnjih nekaj dneh je ulice sirskih mest sicer preplavilo naraščajoče število protestnikov, ki sedaj ne zahtevajo več le reform, ampak tudi padec režima Bašarja al Asada. Poleg tega so posredovanja sirskih varnostnih sil doslej le okrepila proteste, med katerimi je v zadnjih petih tednih življenja izgubilo okoli 200 ljudi.

Sirski predsednik al Asad je sicer v četrtek izdal dekrete, s katerimi je v državi po skoraj pol stoletja odpravil izredne razmere, ukinil državno varnostno sodišče in dovolil mirne demonstracije. S tem naj bi poskušal umiriti vse bolj napeto ozračje v državi, vendar protestniki poudarjajo, da je do ukrepov prišlo prepozno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.