Svet
9 ogledov

Postrelili preživele?

1/2
Žurnal24 main
So nesrečo v Katynskem gozdu nekateri potniki vendarle preživeli? Na svetovnem spletu je začel krožiti posnetek, ki naj bi prikazoval, da so preživele ubili.

Video, posnet le nekaj minut po zrušenju letala s poljsko delegacijo, naj bi prikazoval, da so preživele v nesreči ustrelili, poroča britanski Daily Mail.

Posnetek je še podžgal različne teorije zarote, ki se pojavljajo ob bok nesreči. Posnetek prikazuje oborožene rusko govoreče može, ki naj bi nekaj minut po strmoglavljenju postrelili preživele v nesreči. Jasno na posnetku sicer tega ni videti.


Še ena od teorij zarot govori, da so novinarja, ki je naredil videoposnetek, ubili nekaj dni po nesreči, in sicer so ga z nožem zabodli v ukrajinskem Kijevu. Novinar Andrei Menderei je bil sicer odpeljan v bolnišnico, kjer pa je nedolgo zatem umrl. Domnevno naj bi mu nekdo izključil aparat, ki ga je ohranjal pri življenju.

Neimenovani ruski viri trdijo, da so posnetek v javnost posredovale ukrajinske ali ruske skupine, da bi z njim podkrepile ugibanja, ali za nesrečo v resnici stoji načrtovana ruska akcija.

Ruski tožilci molčijo
S strani Rusije posnetka ni še nihče komentiral, v molk so se zavili tudi moskovski tožilci, ki usmerjajo preiskavo nesreče. Poljski preiskovalci so medtem od ruskih oblasti zahtevali, naj ostreje zavarujejo mesto nesreče in podrobno preiskavo dovolijo tudi poljskim preiskovalcem.

Uradno poročilo nesreče pravi, da je letalo strmoglavilo zaradi goste megle. V nesreči je umrlo 96 ljudi, med njimi tudi poljski predsednik, njegova soproga in še deset visokih poljskih uradnikov. Veliko trupel je bilo tako iznakaženih, da so njihovo identiteto ugotovili s pomočjo DNK-analize, do zdaj pa nihče v uradnem poročilu ni omenjal strelnih ran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.