Svet
11 ogledov

Pot Srbije v EU odvisna od nje same

Anders Fogh Rasmussen in Janez Janša imata enako stališče glede prihodnosti Srbi Žurnal24 main
EU bo spoštovala izide volitev v Srbiji in bo vztrajala pri pozitivnih signalih Beogradu. Toda kako hitro bo njeno približevanje uniji, je odvisno tudi od Srbije same, je dejal premier Janša.

Na strani Srbov je, koga bodo izvolili za novega predsednika. Podpis političnega sporazuma, ki ga je EU ponudila Srbiji, je dodaten dokaz, da jo vidi v okviru evropske družine. Vendar pa to ne pomeni, da Srbiji ni treba izpolniti določenih pogojev, je na vprašanje, kakšno bo ravnanje EU, če bo v drugem krogu predsedniških volitev v Srbiji slavil radikalec Tomislav Nikolić, odgovoril Janša na današnji izjavi za medije z danskim premierom Andersom Foghom Rasmussenom, ki je v torek prispel na uradni obisk v Slovenijo. Glede na različna programa obeh predsedniških kandidatov bodo izidi volitev verjetno vplivali na hitrost približevanja Srbije EU, je še dejal predsedujoči EU.

Tudi Rasmussen je v odgovoru na omenjeno novinarsko vprašanje odgovoril, da bo EU spoštovala izid demokratičnih volitev v Srbiji in bo ne glede na zmagovalca vztrajala pri pozitivnih političnih signalih. Nadaljnji napredek v približevanju pa bo odvisen od političnega razvoja v Srbiji, se je strinjal z Janšo.

Na vprašanje glede morebitne razglasitve neodvisnosti Kosova že v tednu po drugem krogu volitev v Srbiji je Janša odgovoril, da je EU izhodišča glede reševanja tega vprašanja sprejela na decembrskem Evropskem svetu ter da je del tega političnega okvira " pričakovanje, da se na Kosovu ne bo dogajalo nič enostranskega". Kot je posvaril, lahko namreč nedogovorjene enostranske poteze zgolj destabilizirajo situacijo. Rasmussen je ob tem izrazil predvsem upanje, da bo unija odločitev o namestitvi svoje misije na Kosovu sprejela čim prej, in ocenil, bi se lahko to zgodilo že v začetku februarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.