Svet
8 ogledov

Potapljač bo iskal Osamo bin Ladna

Osama bin Laden Reuters
Podvodni lovec na zaklade bo poskušal odkriti truplo Osame bin Ladna.

Bill Warren je odločen, da bo svetu dal trden dokaz o smrti Osame bin Ladna, poroča ABC. 59-letnik, ki je v več kot 30-letni karieri odkril že več kot 150 podvodnih ostankov, namerava v globinah Arabskega morja odkriti in morda potegniti na suho vrečo, v katero naj bi ameriška vojska na začetku maja zašila truplo Osame bin Ladna in jo vrgla čez palubo ladje USS Carl Vinson.

Velik del svetovne javnosti pa vseeno ostaja skeptičen o smrti najbolj iskanega terorista na svetu, saj v Washingtonu niso nikoli objavili fotografij ubitega bin Ladna, ki naj bi umrl v napadu na njegovo pakistansko rezidenco drugega maja.

"To želim storiti, ker sem patriot, ki želi izvedeti resnico. To bom storil za celoten svet," je dejal Warren. Priznava, da ga verjetno čaka najtežja naloga doslej, a je prepričan v uspeh. "Želim dokazati, tako ali drugače, da je resnično mrtev," je dejal. "Če nam bo uspelo s sonarjem odkriti truplo, ga bomo s pomočjo na daljavo vodenega robota fotografirali, posneli in vzeli vzorce za DNK-analizo."

Marsikdo njegove napovedi jemlje z rezervo, saj je lokacija, kjer so odvrgli truplo, neznana, zato bo iskanje resnično zahtevno in drago. Za zdaj Bela hiša še molči, prav tako ni znano, kako se bodo na iskanje trupla odzvali v muslimanskih skupnostih.

Po nekaterih ocenah bo Warren za ekspedicijo potreboval kar milijon dolarjev. A njegovo dosedanje delo dokazuje, da je eden najboljših iskalcev igel v senu. Tako je med drugim doslej na morskem dnu našel ostanke legendarne ladje San Francisco Xavier, ki je potonila leta 1705, in španske karavele Trinidad iz sredine 16. stoletja. Skupno so predmeti, ki jih je našel, vredni več milijonov dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.