Svet
6 ogledov

Potegnili že več kot sto trupel

trajekt reševanje iskanje pogrešani protest Reuters
Potapljaške skupine pospešile iskanje trupel v potopljenem trajektu.

Iz ponesrečenega trajekta v Južni Koreji so doslej potegnili več kot sto trupel. Skoraj teden po katastrofi še vedno pogrešajo skoraj 200 od skupno 476 ljudi, večinoma srednješolcev, ki so bili med nesrečo na krovu plovila.

Južnokorejska obalna straža je danes potrdila, da je število mrtvih uradno naraslo na 113 in da pogrešajo še več kot 190 ljudi. Med najdenimi trupli so bili tudi trije tujci, od tega domnevno dva Kitajca in en ruski državljan.

Vidljivost še vedno slaba

Izboljšane vremenske razmere in mirno morje so pospešili delo potapljačev, a vidljivost pod vodo je še vedno zelo slaba, zato potapljači skoraj na slepo pregledujejo hodnike in kabine trajekta, ki je potonil prejšnjo sredo.

Medtem so se danes zjutraj po lokalnem času svojci pogrešanih znova zbrali v pristanišču na otoku Džindo blizu prizorišča nesreče, kjer z grozo čakajo na novice reševalnih ekip. Zdaj, ko je upanje, da bi katerega od pogrešanih našli živega, skorajda ugasnilo, je jeza svojcev usmerjena predvsem v počasnost iskanja trupel žrtev, ki so ostale ujete v trupu trajekta.

Val jeze proti oblastem

Pomorska katastrofa je dodobra pretresla Južno Korejo in sprožila val jeze proti oblastem. Tarče kritik in tudi fizičnih napadov so bili tako uradniki obalne straže kot vodilni politiki. Glavna tarča jeze pa je kapitan trajekta Li Džun Seok, ki so ga konec tedna aretirali ter mu očitajo hudo malomarnost in kršitev pomorske zakonodaje. Poleg kapitana so oblasti aretirale šest članov posadke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.