Svet
11344 ogledov

Potonila ladja, iščejo kapitana iz Šibenika in še deset ljudi

Razburkano morje
Zaradi orkana je potonila ladja Bourbor Rhode s 14 člani posadke na krovu. Rešili so le tri.

Na krovu je bilo 14 članov posadke, doslej so našli le tri, enajst jih še iščejo, med njimi tudi kapitan in Šibenika Dino Miškić. Razen kapitana na krovu ni bilo hrvaških državljanov. Francoska vojna mornarica je ponoči iskanje prekinila in ga nadaljuje danes. Po zadnjih informacijah so v morju danes iz zraka opazili še en prevrnjen rešilni čoln in truplo, zdaj je na poti tja komercialna ladja, ki je spremenila kurz in se pridružila reševanju. 

Ladja Bourbor Rhode naj bi potonila v teritorialnih vodah otoka Martinique, ki je kot prekomorski departma del Francije.

"Kolegi so ves čas v stiku z družino Dina Miškića, iskanje, v katerega so vključene vse pomorske in zračne sile, še traja, upamo na pozitiven izid," je povedal hrvaški zunanji minister.

Takoj po klicu na pomoč so poslali ladje iz najbližjega pristanišča, francoska mornarica pa je v zrak poslala letalo Falcon 50, iz katerega so opazili mornarje v rešilnem čolnu, ki jih je kasneje rešila komercialna ladja, ki je prišla na pomoč.

Ladja Bourbon Rhode je plula iz Las Palmasa na Kanarskih otokih proti Georgetownu v Gvajani. Približno 1800 kilometrov zahodno od Zelenortskega otočja jih je zajel orkan, bili naj bi le okrog sto kilometrov od očesa orkana Lorenzo, ki je bil takrat orkan četrte stopnje. V četrtek okrog dvanajstih so zaradi vdora vode poslali klic na pomoč, ki so ga sprejele francoske oblasti. 

Na kraj, od koder je bil poslan klic na pomoč, je 24 ur kasneje prišla ladja SSI Excelent, a ladje ni našel. Danes so našli splav s tremi člani posatke, ki so potrdili, da je ladja potonila.

"Danes sem sodeloval v misiji iskanja in reševanja, zelo stresno je, težko je kaj najti v nemirnem morju,« je na facebooku zapisal ameriški pilot Tod Richards, ki je sodeloval v iskanju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.