Svet
66 ogledov

Potonila naftna ploščad s posadko

Naftna ploščad v Mehiškem zalivu. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Rusiji je potonila naftna ploščad. Pogrešajo 49 ljudi, štirje so umrli.

Na vzhodni obali ruskega otoka Sakhalin je v jutranjih urah potonila naftna ploščad Kolskaya. Na kateri je bilo v času nesereče 67 članov posadke. 14 članov posadke je uspelo reševalcem rešiti. Pogrešajo še 49 ljudi, našli so že 4 trupla.

"Po poročilih s kraja nesreče je naftna ploščad potonila v celoti," je povedal vodja Ministrstva za izredne razmerem Taimuraz Kasayev.

Po podatkih različnih agencij, naj bi se naftna ploščad družbe v celoti potopila okorg dveh zjutraj , ko se je okoli druge ure zjutraj, in sicer med vleko z obrežja polotoka Kamčatka, 200 kilometrov od obale Sakhalina.

Nesreči je botrovalo slabo vreme in visoki valovi. V tem času niso vrtali in črpali nafte, zato ekološka katastrofa ni mogoča. Je pa nesreča zadala hud udarec ruskim prizadevanjem, da bi okrepili črpanje nafte na morju kot tudi iskanje zemeljskega plina, ki ga je ob obali Kamčatke veliko. Ob obali otoka Sakhalin potekata dva večja ruska projekta črpanja nafte Sakhalin-1, ki ga vodi družba Exxonmobil in Sakhalin-2, ki ga vodi največja ruska družba za preskrbo z zemeljskim plinom, družba Gazprom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.