Svet
21 ogledov

"Potop trajekta enak umoru"

trajekt reševanje svojci sorodniki čakanje upanje Reuters
Južnokorejska predsednica je ravnanje posadke potopljenega trajketa označila za enakovredno umoru. Kapitan zagotavljal varnost pri upoštevanju navodil.

Medtem ko potapljači in reševalci iz vode vlečejo nova trupla potnikov, ki so se peljali s trajektom, ki je pred nekaj dnevi potonil, je predsednica Južne Koreje Park Geun-hye ostro obsodila kapitana in člane posadke.

"Predvsem je bilo obnašanje in ravnanje kapitana in nekaterih članov posadke nedoumljivo s stališča zdravega razuma in to dejanje je podobno umoru, ki ga ne moremo in ne bomo dopuščali," je tiskovna agencija Yonhap povzela njene besede med srečanjem z reševalci.

Varno, a le ob upoštevanju navodil

Kapitan Lee Joon Seok, ki je trenutno v priporu, je v promocijskem posnetku pred štirimi leti povedal, da je potovanje s trajektom iz pristaniškega mesta Incheon na otok Jeju varno, a le če potniki upoštevajo vsa navodila, ki jih daje posadka. Ironija nedavne nesreče pa je, da je posadka potnikom naročila, naj ostanejo v svojih kabinah, medtem ko je trajekt tonil. V Koreji je običaj, da se v ukaze ne dvomi in se jih spoštuje. Tisti potniki, ki so uspeli pobegniti in se rešiti, navodil ali niso slišali ali pa so jih ignorirali. Rešili so se s skokom v morje.

V enem od intervjujev pred nekaj leti je kapitan tudi opisoval nesrečo, ki ji je bil priča na Japonskem. Krmaril je tovorno ladjo, ko se je prevrnila blizu otoka Okinava. "Priletel je helikopter in me rešil. Če ga ne bi bilo, me danes ne bi bilo tukaj," je povedal. Več podrobnosti o tem ni znano.

Upanja na preživele ni več

Potapljači in reševalci so doslej s trajekta, ki se je potopil v sredo, potegnili 64 trupel, še vedno pa pogrešajo 238 ljudi. Možnosti, da bi še našli kakega preživelega v kakem zračnem žepu ladje, praktično ni več.

Na trajektu je bilo 476 potnikov in članov posadke, med njimi 339 otrok in 15 učiteljev ene od srednjih šol. Rešili so le 174 potnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.