Svet
111 ogledov

Potopljena pošast bruha nafto

1/9
Žurnal24 main
Iz naftne ploščadi v Mehiškem zalivu, ki je potonila 36 ur po močni eksploziji, naj bi po predvidevanjih dnevno steklo okoli osem tisoč sodov nafte. 11 delavcev je pogrešanih, 17 ranjenih.

Ameriški predsednik Barack Obama je zatrdil, da je katastrofa v Mehiškem zalivu trenutno prva državna prioriteta. Vlada po njegovih besedah reševalnim ekipam v Louisiani zagotavlja vso potrebno pomoč, morebitni učinki na okolje pa bodo skrbno omejeni.

Kljub temu pa Obama še vedno vztraja pri večanju števila vrtalnih ploščadi, ki bi ZDA omogočile večjo energetsko nedovisnost.

Madež okoli potopljene ploščadi trenutno meri že 13 kvadratnih kilometrov, pristojne oblasti pa zanekrat še ne vedo ali pušča gorivo s ploščadi ali nafta iz vrtine. Podpredsednik družbe BP, ki ima vrtino v najemu, David Rainey je ob tem za nesrečo dejal, da "ima potencial, da se prelevi v veliko razlitje".

"Domnevno mrtvi"
Naftna ploščad Deepwater Horizon, ki je delovala pod okriljem podjetja Transocean, je 84 kilometrov od pristanišča Venice izvajala raziskovalno vrtanje. V torek je iz do zdaj še neznanih razlogov prišlo do močne eksplozije. 17 delavcev je bilo ranjenih, več sto evakuiranih. Ploščad je gorela celih 36 ur, nakar se je potopila kljub naporom obalne straže, da bi pogasili plamene. Že v sredo naj bi se ploščad nagnila za celih 70 stopinj.

Po zadnjih podatkih ni o 11 pogrešanih delavcih ne duha ne sluha. Reševalne ekipe sicer še vedno prečesavajo ogromno območje okoli kraja nesreče, vendar pa upanje počasi kopni.

Adrian Rose iz podjetja Transocean je dejal, da so bili pogrešani po vsej verjetnosti v neposredni bližini smrtonosne eksplozije, tako da niso imeli nikakršne možnosti preživetja.

Carolyn Kemp, katere 27-letni vnuk je med pogrešanimi, je zatrdila, da so jim pristojni sporočili, da obstaja minimalna možnost, da bi še kdo preživel katastrofo. "Domnevajo, da so vsi delavci, ki so bili med eksplozijo na ploščadi, mrtvi," je dodala.

Nepredstavljiva ekološka katastrofa
Pristojne službe domnevajo, da potopljena pošast pušča v morje ogromne količine nafte. Poveljnica obalne straže Katherine McNamara je zatrdila, da po predvidevanji v morje steče do osem tisoč sodov surove nafte na dan.

Okoli prizorišča nesreče naj bi nastal do sedem kilometrov širok naftni madež. Okoljska katastrofa bo, če nafta doseže Mehiški zaliv, nepredstavljiva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.