Svet
17 ogledov

Potovanja v Egipt odsvetovana

Protesti na glavnem trgu v Kairu. (Foto: Epa) Žurnal24 main
„Če ne bi dobili sporočil od doma, na dogajanje ne bi bili pozorni,“ pravi Slovenka, ki se je iz Egipta vrnila v soboto. MZZ: odsvetujemo vsa potovanja v Egipt.

Govorili smo s slovensko turistko, ki se je iz Egipta (kakšne so trenutne razmere tam, lahko preberete na tej povezavi)  vrnila v soboto.

 "V Kairu je bilo ogromno vojske in policije, medtem ko denimo v Horgadi nismo čutili, da je karkoli narobe. Če ne bi dobili sporočil od doma, na dogajanje sploh ne bi bili pozorni," pravi Blanka. Kot dodaja, njihove skupine predstavniki veleposlaništva ali agencije niso obveščali ali jim dajali kakšnih posebnih napotkov. "Morda nas niso želeli strašiti, na letališču pa je bila precejšnja gneča, kajti angleške turiste so že pošiljali domov, prav tako Ruse in Madžare."

V Šarm el Šejku je zaenkrat čisto mirno, nobenih protestov ni, tudi nismo ujeti v hotel, ampak se lahko povsem svobodno gibamo.
Tako razmere opisuje Slovenka, ki se je v Egpipt odpravila včeraj.

Neodgovorno, da so jim pusliti iti v Egipt
Blanki se zdi neodgovorno, da je Slovenija v soboto, ko je večina držav že pozvala turiste, naj se vrnejo domov, v Egipt spustila 80 državljanov. "Ljudje živijo od turizma, a nikoli ne veš. Naš vodič se je razveselil protestov, ker da je v državi preveč revnih in da trenutna oblast ni dobra, a ko so padle mobilne povezave, ga je zgrabila panika, ker ni mogel priklicati družine. Stanje je resno in vesela sem, da sem doma," dodaja Blanka.

 

Pomagali pri evakuaciji
Več slovenskih državljanov – po poročanju Radia Slovenija jih je bilo 24 - so že v soboto evakuirali, je dejal slovenski veleposlanik v Egiptu Robert Kokalj. Večinoma so jih evakuirali na letala v Kairu, nekaj pa so jih v soboto zvečer prepeljali tudi v Hurgado, od koder je Adria Airways zvečer organizirala čarterski let, je povedal za STA.

Med tem so se na hrvaškem veleposlaništvu v Egiptu odločili, da tam ostane le manjše število zaposlenih. Tistih, katerih prisotnost ni nujna, bodo državo z družinami kmalu zapustili v kratkem.

Odsvetujejo vsa potovanja
Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) zaradi trenutnih razmer odsvetuje vsa potovanja v Egipt.

„Iz večjih mest poročajo o krajah in ropih. Na nekaterih območjih Kaira so prebivalci organizirali t. i. vaške straže, katerih naloga je varovati prebivalce pred krajami in ropi. V Kairu se nadaljujejo protesti, zato vsem slovenskim državljanom svetujemo, da se izogibajo krajem, kjer potekajo demonstracije ali politična zborovanja,“ so zapisali na spletnih straneh MZZ. Slovenskim državljanom v Egiptu so na veleposlaništvu na voljo 24 ur na dan.

Kljub temu nasvetom, naj ne odhajajo v Egipt, sta ravno včeraj z ljubljanskega letališča tja odleteli dve letali s slovenskimi turisti. Nahajajo se predvsem v Šarm El Šejku in Hurgadi.

Z evakuacijo začeli tudi Američani in Turki
Ameriško zunanje ministrstvo je svojim državljanom v Egiptu, ki bi se želeli vrniti domov, ponudilo možnost poletov v Evropo. "Evakuacijski poleti se bodo začeli v ponedeljek," so sporočili z ameriškega zunanjega ministrstva.

Po zadnjih podatkih je vojska zavzela položaje v nekaterih delih letovišča Šarm el Šejk na Rdečem morju, kjer letujejo številni tuji turisti.

Japonci obtičali na letališču v Kairu
Japonska je medtem pozvala egiptovske oblasti, naj pomagajo pri vrnitvi okoli 500 japonskih turistov, ki so obtičali na kairskem letališču, ker so letala družbe Egypt Air prizemljena.

Obenem so pozvali egiptovsko vlado in ljudstvo k mirni rešitvi krize in oblikovanju stabilne vlade s pomočjo dialoga.

Turčija je medtem v Egipt že poslala dve svoji letali, s katerimi bo repatriirala svoje državljane iz Kaira in Aleksandrije, skupaj kakih 750 ljudi.

Na kairskem letališču je obtičalo na tisoče potnikov, ki si želijo kar najhitreje zapustiti državo. Z letališča so sicer sporočili, da skušajo v danih razmerah zagotoviti kar najbolj normalno delovanje.



 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.