Svet
1857 ogledov

Potrdili kontroverzno direktivo o avtorskih pravicah

Evropska direktiva za zaščito avtorskih pravic
1/4
Evropski poslanci s 348 glasovi potrdili direktivo o avtorskih pravicah.

Evropski poslanci so danes na glasovanju na plenarnem zasedanju v Strasbourgu s 348 glasovi za in 274 proti podprli direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu.

Za direktivo so glasovali slovenski poslanci Franc Bogovič (SLS), Lojze Peterle (NSI) in Ivo Vajgl (Alde), proti pa Tanja Fajon (SD), Igor Šoltes (Zeleni), Patricija Šulin (SDS), Romana Tomc, (SDS), Milan Zver (SDS).

V razpravi so se zavzeli za zaščito avtorjev, a so ostali razdeljeni glede podpore direktivi - del poslancev opozarja na sporne člene, ki naj bi ogrožali svobodo izražanja, z druge strani se vrstijo pozivi, da je zadnji čas za zaščito avtorskih pravic.

Axel Voss | Avtor: Epa Epa

Poročevalec Axel Voss (EPP) je evropske poslance pred glasovanjem pozval, naj podprejo direktivo in s tem zagotovijo boljše razmerje med platformami in imetniki avtorskih pravic. Po njegovi oceni je nova zakonodaja korak v pravo smer na področju pravic avtorjev, digitalnega sveta in svobode izražanja.

V bran direktivi je stopila tudi evropska komisarka digitalno ekonomijo in družbo Marija Gabriel, ki je ocenila, da omogoča skupen cilj posodobitve avtorskih pravic v 21. stoletju. Dejala je, da bo zakonodaja okrepila pogajalsko stališče ustvarjalcev, da dobijo pravično povračilo za svoje delo.

Med liberalci kritike na račun dveh členov

Pred poslopjem Evropskega parlamenta se je pred razpravo zbralo več deset zagovornikov direktive, ki so mimoidočim delili letake s pozivom k sprejetju. Med podpisniki letaka #Yes2Copyright je več sto evropskih ustvarjalcev, med njimi tudi več deset slovenskih ustvarjalcev s področja filma in gledališča.

Medtem ko direktiva uživa jasno podporo med poslanci Evropske ljudske stranke (EPP), iz katere je tudi glavni poročevalec Voss, in pri liberalcih (Alde), je iz vrst socialdemokratov (S&D) in evropskih zelenih slišati glasne kritike predvsem na račun 11. in 13. člena, ki sta v posodobljeni direktivi preštevilčena v 15. in 17. člen.

Evropska direktiva za zaščito avtorskih pravic | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri spornih členih med drugim opozarjajo, da bodo v vsakem primeru spletni giganti še vedno zaslužkarji, saj imajo trenutno edini na voljo sisteme za filtriranje, ki jih bodo prodajali drugim manjšim podjetjem, prizadetim v okviru direktive. Na drugi strani zagovorniki trdijo, da programov za filtriranje vsebin, ki so avtorsko zaščitene, ne bo in da z direktivo ne bodo cenzurirali spleta.

Poslanka Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (S&D) je prepričana, da direktiva ne vzpostavlja ravnotežja med vsemi udeleženci.

Po evropskih mestih protesti proti direktivi

Skupaj z Julio Rede (Zeleni) sta spomnili, da so številni državljani po evropskih mestih konec preteklega tedna protestirali proti direktivi. Redejeva je zavrnila nekatere očitke, da so bili protestniki domnevno plačani s strani lobistov in spletnih gigantov. Kritična je bila tudi do drugih evropskih poslancev, ki so po njenem prepričanju prezrli številna vprašanja in pozive glede direktive, s katerimi so državljani polnili njihove spletne nabiralnike.

Evropska direktiva za zaščito avtorskih pravic | Avtor: Epa Epa

Voss je na koncu razprave zagotovil, da z direktivo ne bodo omejili svobode izražanja niti cenzurirali spleta, ampak zagotovili nujno potrebo zaščito pravic avtorjev, s katerimi se sedaj okoriščajo spletni velikani.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • erikkk 21:46 26.marec 2019.

    zadnje čase taveliki vse bolj povozijo voljo ljudi, nobene demonstacije niso pomagale rumeni jopiči pa vrjetno bi

  • Aro 14:33 26.marec 2019.

    Tako je to. Ovce si bodo same ukinile svobodo interneta, da bodo lahko neki "luzerski kao ustvarjalci" kasirali svoje umotvore, ki jih drugače nihče ne bi še povohal ne :) Živalska farma deluje, prašiči pa počasi prevzemajo oblast .

  • Albatroz 14:00 26.marec 2019.

    medij ima vedno večjo vlogo pri spreminjanju skupine ali pa celo večjega dela prebivalstva, ker se novice lahko širijo prehitro in naivnost ki je postala že bolezen ne preverja izvora temveč verjame prebranemu.