Svet
158 ogledov

Potrdili nove sankcije, na seznamu 78 posameznikov

aleksander lukašenko Epa
EU je potrdila sankcije proti 86 posameznikom in pravnim osebam, odgovornim za hude kršitve človekovih pravic v Belorusiji ter za prisilni pristanek Ryanairovega letala v Minsku in aretacijo opozicijskega novinarja Romana Protaseviča. Poleg EU so danes usklajeno sankcije proti Belorusiji uvedle še ZDA, Velika Britanija in Kanada.

Ministri, ki so se pred zasedanjem na zajtrku pogovorili z vodjo beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko, so potrdili sankcije proti 78 posameznikom in osmim pravnim osebam, piše v uradnem listu EU. To je četrti sveženj sankcij, kmalu se pričakuje še peti.

Sedem posameznikov in eno podjetje v državni lasti so kaznovali zaradi odgovornosti za prisilni pristanek Ryanairovega letala in aretacijo Romana Protaseviča. Med kaznovanimi sta obrambni minister Viktor Hrenin ter minister za promet in zveze Aleksej Avramenko.

Med preostalimi kaznovanimi posamezniki sta tudi sin beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka Dimitri in predsednikova snaha Lilija, ki je poročena z njegovim najstarejšim sinom Viktorjem Lukašenkom.

V primeru posameznikov gre za prepoved potovanja v unijo in zamrznitev premoženja, v primeru pravnih oseb pa za zamrznitev premoženja.

Na seznamu skupno 166 posameznikov

To je četrti sveženj takšnih sankcij zaradi zatiranja prebivalstva v Belorusiji. Ob upoštevanju današnje odločitve je na kazenskem seznamu 166 posameznikov, med njimi tudi Aleksander Lukašenko, in petnajst pravnih oseb.

Poleg tega je EU v začetku junija zaradi prisilnega pristanka Ryanairovega letala zaprla svoj zračni prostor za letala beloruskih letalskih družb.

Sledijo nove gospodarske sankcije

Zunanji ministri EU pa so danes tudi podprli peti sveženj sankcij - gospodarske sankcije v finančnem, energetskem in kemičnem sektorju, ki naj bi jih unija dorekla do zasedanja voditeljev članic, ki bo v četrtek in petek v Bruslju.

Današnje sankcije EU so bile usklajene skupaj z Veliko Britanijo, Kanado in ZDA, ki so prav tako uvedle sankcije proti Belorusiji. "Zavezani smo podpori dolgo časa zatiranim demokratičnim prizadevanjem beloruskih ljudi in stojimo skupaj v uvajanju omejitev režima," so sporočili v skupni izjavi.

Washington je med drugim 46 Belorusom prepovedal vstop v državo, na seznamu so se znašli tudi predstavniki vlade, še 16 oseb in pet pravnih oseb pa so uvrstili na črni seznam. Velika Britanija pa je več višjim predstavnikom beloruskega režima prepovedala vstop v državo in zamrznila sredstva.

dezurni@zurnal24.si

 
 
Komentarjev 1
  • JZekspert 12:33 22.junij 2021.

    Ne daj se, železni Aleksander, stojimo z vašo ponosno državo!! To je vse samo zato, ker je pljunil na krvavi denar za korona-prevaro, povedal je, da ''se je zahodnjakom omračil um'' - (in kdo bi to lahko zanikal?), zavrnil je ...prikaži več menda celo 90 mio. Eur... in se je seveda tudi v oddaljeni Belorusiji kar čez noč ''nepričakovano'' ''zgodila'' ''demokracija''... Cenjeni prezident, ne sekirajte se, tudi v tej vojni ste na pravi strani in zmagali bomo!!!