Svet
11 ogledov

Potrdili peto obtožnico proti Sanaderju

Sanader po izpustu iz zapora Daniel Kasap/PIXSELL
Obtožni svet zagrebškega sodišča je potrdil novo obtožnico proti nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju, tokrat zaradi malverzacij pri prodaji poslovne stavbe v Zagrebu.

To je že peta obtožnica proti Ivu Sanaderju, ki je bil sredi novembra zaradi vojnega dobičkarstva in podkupovanja nepravnomočno obsojen na deset let zapora.

Tožilstvo ga bremeni, da je na sestanku ožjega kabineta vlade prepričal ministre v nakup poslopja v zagrebški Planinski ulici, po kateri je primer tudi dobil ime "afera Planinska". Vlada je že naslednji dan, 2. aprila 2009, na zaprti seji pogodbo o nakupu tudi potrdila, Sanader pa naj bi pri tem zaslužil 17 milijonov kun (2,3 milijona evrov).

Zaslužil 17 milijonov kun

Poleg Sanaderja so obtoženi tudi bivši minister za regionalni razvoj, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Petar Čobanković, nekdanji saborski poslanec HDZ in znani zagrebški mesar Stjepan Fiolić ter glavni direktor podjetja Inženirski biro Mladen Mlinarević.

Fiolić je leta 2009 omenjeno poslopje prodal ministrstvu za regionalni razvoj po ceni, občutno višji od tržne, in sicer za slabih 80 milijonov kun (10,6 milijona evrov). Pri tem je Fioliću pomagal Čobanković, ki je sprejel ponujeno ceno. Mlinarević pa je poskrbel za lažno oceno vrednosti poslopja.

Tožilstvo trdi, da je Fiolićevo podjetje z malverzacijami pri prodaji poslopja oškodovalo državni proračun za 26,4 milijona kun (3,5 milijona evrov). Od tega zneska naj bi Fiolić osebno Sanaderju izročil 17 milijonov kun.

Pri prodaji nepremičnine je kot posrednik sodelovala tudi družba Hypo Leasing, in sicer zato, da bi prikrili dejstvo, da vlada kupuje poslopje od poslanca takrat vladajoče HDZ. Celoten postopek naj bi organiziral in spremljal Sanader. Ta obtožbe zanika, tako kot Mlinarević.

Fiolićev odvetnik je danes dejal, da celotna obtožnica temelji na izpovedi njegovega klienta, ki je kaznivo dejanje priznal. Tudi Čobanković želi po navedbah njegovega odvetnika s tožilstvom doseči dogovor v zameno za priznanje kaznivega dejanja.

"Križarska vojna Mladena Bajića"

Sanader je septembra po vloženi obtožnici za Planinsko dejal, da gre za nov "montirani proces" med "križarsko vojno", ki jo proti njemu vodi glavni tožilec Mladen Bajić. Njegova odvetnica je danes dejala, da bodo spodbijali resničnost Fiolićevih in Čobankovićevih izjav.

Tožilec Tonči Petković pa zatrjuje, da imajo dovolj tudi drugih dokazov o odgovornosti obtožencev ter da ni prišlo do dogovora s Fiolićem in Čobankovićem glede višine kazni v zameno za njuni priznanji.

Komentarjev 1
  • feferon 18:07 13.december 2012.

    Ah, koliko jih imajo že naši za sabo, pa še kar pri koritu žrejo....