Svet
8 ogledov

Potrdili Start

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
S 350 glasovi za in 58 proti je spodnji dom ruskega parlamenta (duma) potrdil novi sporazum o zmanjšanju strateškega orožja (Start) med ZDA in Rusijo. Ratifikacija sporazuma lahko že prihodnji mesec.

 

Podpredsednik zunanjepolitičnega odbora dume Konstantin Kosačov je ocenil, da bi sporazum v najboljšem primeru lahko dokončno ratificirali januarja. Duma mora namreč opraviti še dve branji.

 

Naslednik sporazuma Start iz leta 1991, ki se je iztekel decembra lani, med drugim predvideva omejitev nameščenih bojnih glav na medcelinskih raketah na do 1550, kar je za 30 odstotkov manj, kot je določala prejšnja pogodba.

Senat je k sporazumu sprejel enostransko izjavo, ki vsebuje vrsto dopolnil. Eno od dopolnil v resoluciji naj bi zahtevalo potrditev zavezanosti ameriškega predsednika k posodobitvi ameriških jedrskih sil, drugo pa zahteva pogajanja z Rusijo za zmanjšanje neenakosti, kar zadeva taktično jedrsko orožje.

 

Nezavezujoča resolucija naj bi vztrajala tudi pri načrtovanem ameriškem jedrskem ščitu v Evropi, ki mu Rusija odločno nasprotuje. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v govoru pred poslanci poudaril, da resolucija ne spreminja sporazuma Start.

Nekateri dvomijo
Nekateri v Rusiji menijo, da resolucija ni v skladu z duhom sporazuma, ki sta ga aprila v Pragi podpisala predsednika ZDA in Rusije, Barack Obama in Dmitrij Medvedjev. Medvedjev je dejal, da je sporazum mejnik za zagotavljanje stabilnosti v svetu in Evropi v prihodnjih desetletjih.

Novi Start velja za pomemben dosežek v zunanji politiki za Obamo, pomemben pa je tudi za zagon odnosov med ZDA in Rusijo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.