Svet
1628 ogledov

Potrebujejo 18 tisoč delavcev

razno 17.01.12. parket, polagalec parketa, pod, tla, delavec, obrtnik, foto: shu Shutterstock
Čeprav je na deset tisoče nezaposlenih ljudi, naši sosedje potrebujejo ogromno delavcev.

Hrvaško ministrstvo je preedlagalo rekordno število dovoljenj za delavce iz drugih držav v prihodnjem letu. 9000 tujim delavcem bodo podaljšali delovna dovoljenja, okoli 2000 bo sezonskih delovnih dovoljenj, po ocenah vlade pa je nujno potrebnih še več kot 18.000 tujih delavcev.

Na Hrvaškem je sicer približno 180.000 brezposelnih.

Največ delovnih dovoljenj odpade na gradbeništvo, ki potrebuje več kot 12.000 tesarjev, zidarjev in podobnih profilov.

Po nekaj manj kot 2000 dovoljenj je namenjenih za delavce v ladjedelništvu in turizmu, več kot 700 za voznike tovornjakov in avtobusov. Tudi v industriji bodo lahko zaposlili več kot 1000 delavcev, kmetijstvo pa 500 ljudi, kaže vladni predlog o kvotah uvoza delavcev.

Največja novost v predlogu hrvaškega pristojnega ministrstva je 70 dovoljenj za zdravnike in stomatologe, med katerimi je večina specialistov medicine.

Tako kot v prejšnjih letih bodo izdali tudi več kot 20 dovoljenj za delavce v kulturi, predvsem gre za baletne umetnike in glasbenike v orkestrih.

Hrvaški delodajalci pričakujejo, da bo večina delavcev prišla iz Srbije ter Bosne in Hercegovine, predvsem zato, ker ni jezikovnih ovir, a dvomijo, da bodo uspeli izkoristiti vsa dovoljenja v gradbeništvu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1