Svet
12 ogledov

Potres, eksplozija in ogenj

japonska potres
1/36
Žurnal24 main
V nuklearki Fukušima je zjutraj odjeknila še tretja eksplozija. V četrtem reaktorju je izbruhnil ogenj. Tokio je stresel potres z magnitudo 6,0, Fukošimo potres z magnitudo 6,3.
Potem ko je stresni test za Jedrsko elektrarno Krško v nedeljo zahteval avstrijski okoljski minister, ga zdaj zahtevajo tudi Zeleni Slovenije. "Štiri milijarde evrov, ki naj bi se jih porabilo za načrtovani drugi blok Jedrske elektrarne Krško, lahko porabimo bolj racionalno, z vlaganji v obnovljive vire energije in učinkovito rabo energije," so zapisali.

JAPONSKA DANES: OGLEJTE SI GALERIJO. Pozor, nekatere fotografije so pretresljive.

V nuklearki Fukušima je ponoči odjeknila še tretja eksplozija vodika, ogenj pa je izbruhnil tudi v četrtem reaktorju. K sreči so ga kmalu uspeli pogasiti.

Stopnja radiacije je dosegla stopnjo, ki je  škodljiva za zdravje ljudi, zato je japonski premier Naoto Kan pozval ljudi, ki živijo v radiju 20 kilometrov od elektrarne, naj se izselijo; prebivalce v radiju od 20 do 30 kilometrov stran pa, naj se zadržujejo v zaprtih prostorih.

Počena streha, izginula delavca
Streha reaktorja številka 4 je počena, je po pisanju Reutersa sporočila japonska agencija za jedrsko varnost. Po eksploziji manjkata dva delavca. Za hlajenje ne bodo uporabili helikopterjev, čeprav so sprva nameravali storiti ravno to.

Prosijo za kostni mozeg
Japonci so prosili kar 500 evropskih transplantacijskih centrov, naj bodo v pripravljenosti za morebitno darovanje kostnega mozga. Japonci se, kot kaže, pripravljajo na možnost žrtev radioaktivnega sevanja. Številka – koliko ljudi naj bi bilo izpostavljenih sevanju – ni znana. Odločitev, ali bodo priskočili na pomoč, bo prepuščena individualno vsakemu centru. Samo v Veliki Britaniji je sicer 55 centrov, ki bi lahko pomagali.

Tiskovni predstavnik japonske vlade Jukio Edano je povedal, da je sevanje dopoldne po lokalnem času znašalo 30 milisivertov na območju med reaktorjema številka dve in tri, 400 v bližini tretjega reaktorja in 100 milisivertov v bližini četrtega.

Tisoč milisivertov povzroči slabost in bruhanje, medtem ko je odmerek 5000 milisivertov smrten za približno polovico tistih, ki bi jo prejeli v enem mesecu. Stopnja radiacije se je od jutra nekoliko znižala.

Tudi vi lahko pomagate

Vsi, ki želite pomagati prizadetim na Japonskem, lahko  prispevek nakažete prek Rdečega križa Slovenije (TRR 03100-1111122296, referenca oziroma sklic 00 937047, s plačilnim nalogom BN 02, namen "Potres Japonska") in Karitasa (TRR 02140-0015556761, referenca 00 6270, namen "Japonska").

Panika v Tokiu
Panika je po novi eksploziji izbruhnila tudi v Tokiu, potem ko so vremenoslovci napovedali, da se lahko radioaktivni oblak v nekaj urah približa mestu. Prebivalci prestolnice bodisi zapuščajo mesto bodisi pripravljajo zaloge hrane.

Mesto zapuščajo tudi nekateri tuji novinarji in turisti, vendar je zaradi gneče po poročanju agencij precej težko dobiti letalske karte.

Tokio pa je prizadel še en šok- potres z magnitudo 6,0. O škodi še ni poročil. Več ambasad je svojemu osebju in državljanom svetovalo, naj zapustijo prizadeta območja, multinacionalke pa so pozvale svoje zaposlene, naj bodisi odidejo ali pa preučujejo načrte, da bi se preselili iz Tokia.

O pomoči Japonski v četrtek
Slovenski premier Borut Pahor se je danes srečal z japonskim veleposlanikom v Sloveniji Toshimitsujem Ishigurejem. Govorila sta o možnih oblikah slovenske pomoči Japonski, ki jih bo naša vlada preučila v četrtek. Veleposlanik Ishigureja je potrdil, da med do sedaj najdenimi žrtvami ali pogrešanimi ni slovenskih državljanov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.