Svet
111 ogledov

Potres in cunami opustošila Japonsko

Zatreslo se je ob 14.46 po japonskem času (ob 6.46 po slovenskem času) na morske
1/79
Žurnal24 main
Japonsko severovzhodno obalo je stresel potres magnitude 8,9. Cunamiji popolnoma opustošili severovzhodno obalo. V reaktorju jedrske elektrarne Fukušima narašča pritisk. Slovenci na varnem.
GALERIJA opustošenja narave. Videoposnetek cunamija si lahko ogledate TUKAJ.

Zaradi nevarnosti uhajanja radioaktivnih snovi so oblasti iz okolice jedrske elektrarne Fukušima evakuirale skoraj 6.000 ljudi, potem ko se je po potresu znižala raven vode v jedrskem reaktorju, ki so ga tudi ustavili po mehanski napaki na sistemu hlajenja. Predstavniki oblasti so sporočili, da za zdaj še ni nobenih znakov uhajanja radioaktivnih snovi.

Tokijska družba je pred kratkim sporočila, da še vedno narašča pritisk v prvem reaktorju omenjene jedrske elektrarne, zaradi česar še vedno obstaja možnost radioaktivnega izlitja. Jedrski fizik Walt Patterson je za BBC dejal, da so razmere v jedrski elektrarni izredno zaskrbljujoče. "Gre za nočno moro jedrskih inženirjev. V primeru neuspeha pri črpanju vode v reaktor v roku 24 ur lahko pride do stalitve jedra reaktorja. To pomeni jedrsko katastrofo," poudari. 

 Mednarodna agencija za jedrsko energijo je sporočila, da so štiri najbolj ogrožene japonske nuklearke varno zaustavili. Na Japonskem imajo sicer več kot 50 delujočih jedrskih reaktorjev, ki proizvedejo okoli 30 odstotkov električne energije v državi.

V milijonskem mestu našli preko 300 trupel
V obalnem mestu Sendaia, ki sta ga potres in cunami tudi najbolj prizadela, so našli naplavljenih skoraj 300 trupel. Voda je preplavila ulice milijonskega mesta, med drugim je popolnoma poplavljeno tudi mestno letališče.

Cunami je po poročanju tujih tiskovnih agencij odnesel tudi ladjo z okoli sto potniki, izgubili pa so tudi stik z dvema potniškima vlakoma.

Japonske oblasti so najprej izdale opozorilo pred šestmetrskim cunamijem, nato so popravili na opozorilo pred 10-metrskim cunamijem. Mijagi in sosednje obalne prefekture je nato zadel cunami, ki je v Sendaiu res dosegel višino 10 metrov, iz sosednjih prefektur na vzhodni japonski obali so poročali o sedem in štirimetrskih popotresnih valovih.

Najhujši potres v 140 letih
Zatreslo se je ob 14.46 po japonskem času (ob 6.46 po slovenskem času) na morskem dnu v globini 24 km, 130 km pred severovzhodno obalo otoka Honšu, kjer leži prefektura Mijagi. Na ameriškem geološkem inštitutu so najprej potrdili potres z magnitudo 7,9, nato pa so moč dvominutnega sunka popravili na kar 8,8 magnitude.

Trenutek, ko je potres prizadel Japonsko:

Cunami je poplavil letališče:

Pogrešajo okoli 88 tisoč ljudi
V prefekturi Čiba, severno od Tokia, je izbruhnil velik požar v rafineriji nafte. Televizijski posnetki iz mesteca Kamaiši so pokazali ladje, čolne in avtomobile, ki plavajo po ulicah pristaniškega kraja. Dramatične slike prihajajo tudi iz drugih obalnih mest.

Uradna japonska tiskovna agencija Kjodo je sporočila, da pogrešajo okoli 88 tisoč ljudi.

Požar na rafineriji:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.