Svet
4 ogledov

Potres naj ne bi stresel borz po svetu

Tokijsko borzo je vest o razsežnostih potresa presenetila malo pred zaprtjem. (F Žurnal24 main
Potres verjetno ne bo pustil večjih posledic na japonskem in svetovnem gospodarstvu, napoveduje borzni strokovnjak Andraž Grahek.

"Današnje poslovanje na evropskih borzah se giba okoli odstotka pod včerajšnjimi ravnmi, tudi japonska borza se je gibala v tem okviru, nato pa po potresu pred zaprtjem padla še za odstotek. Trg ne pričakuje globljih posledic, tudi paničnih razprodaj delnic ni," pravi Andraž Grahek iz KD Groupa.

Po njegovih besedah bodo v prihodnjem obdobju najbolj na udaru delnice zavarovalnic in pozavarovalnic, saj so tudi evropske družbe, kot je Swiss Re, dejavno prisotne na japonskem trgu, pojasnjuje Grahek.

Zanimivo pa bo videti, kako se bodo odzvale borze v ZDA, saj so ameriške oblasti tudi za lastno ozemlje razglasile nevarnost cunamijev. Že dlje časa je namreč v zraku konsolidacija trga in unovčevanje dobičkov po razmeroma dolgem obdobju rasti tamkajšnjega trga, še pravi borzni strokovnjak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.