Svet
19226 ogledov

Potres odnesel življenje mlade Elmire

Potres v Bosni v kraju Stolac
1/5
Večernji list
V petek nekaj po enajsti uri zvečer je Bosno in Hercegovino stresel močan potres, ki se je občutil v vsej regiji, tudi v Sloveniji.

V potresu je umrla 28-letno dekle Elmira Safo. V bolnišnico so jo pripeljali težko poškodovano in brez življenjskih znakov, oživljanje v rešilcu in v bolnišnici pa ni bilo uspešno. Na njihovo hišo naj bi padla velika skala, poroča Dnevni avaz, njeni starši in sestra pa so lažje poškodovani. 

Potres naj bi imel magnitudo 5,7. V Mostarju je prišlo do poškodbe stavb v Titovi ulici, na cesti ležijo kosi fasade in zidaki. Deli Mostarja in Čapljine so ostali brez elektrike.

"Z otroki smo v avtu, elektrike ni. Potres je bil zelo močan," je za Nezavisne novine povedal bralec.

"To je katastrofa. Ravno sem šla spat, ko se je začelo tresti, z mano je bil vnuk, takoj sva šla ven. Pri nas na srečo ni bilo škode, ker živimo v novi stavbi, malo so popokale stene," je za Dnevni avaz povedala starejša meščanka, ki pravi, da česa takega ne pomni. Po potresu sta se z vnukom zatekla v avto. 

"Zaspal sem okrog desetih zvečer in zbudil me ne močan potres. Skočil sem iz postelje in tekel po stopnicah ven," je v mostarski bolnišnici za portal 072info dejal Semir Kasumović iz Čapljine.

Semir, ki si je med begom počil peto, je bil v bolnišnici priča, ko so družini pokojne Elmire povedali, da je njihova hčerka zaradi poškodb umrla.

"Tukaj je tudi družina pokojnega dekleta, ko smo se srečali, še niso imeli pojma, da je umrla, kmalu potem pa so mami, ki je tudi poškodovana, povedali, da je njena hči umrla, to je bil pravi šok," razlaga Kasumović.

Območje je danes ponoči streslo več popotresnih sunkov. Po poročanju lokalnih medijev so zadnjega zabeležili nekaj po 4. uri zjutraj in je imel magnitudo 4,4. Prvi potres v petek nekaj po 23. uri je imel po zadnjih podatkih magnitudo 5,7, sprva so poročali celo o magnitudi 6,1. Epicenter je bil pri manjšem kraju Stolac na globini petih kilometrov. Čutili so ga ljudje v širši regiji, celo na jugu Italije in v Avstriji ter tudi v Sloveniji.

Sledilo je namreč nekaj močnih popotresnih sunkov, zadnji ob 4.20 magnitude 4,4, je sporočil Evropski mediteranski seizmološki center (EMSC). Njegov epicenter je bil 32 kilometrov od Mostarja in 14 kilometrov od Stolca.

Več sledi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Kmodri 11:45 23.april 2022.

    Sožalje!

  • Avatar luckyss
    luckyss 07:37 23.april 2022.

    Precejšnje naključje, ki bi morda moralo biti že pregovorno je to, da okrog velike noči rado trese..Torej so tudi naključja izjeme, ki potrjujejo pravilo ..