Svet
12 ogledov

Potres v Pakistanu terjal najmanj 46 življenj

Potres Shutterstock
Uničene hiše in ranjeni, umrlo naj bi 46 ljudi, a se oblasti bojijo, da bodo številke še močno narasle.

V močnem potresu, ki je prizadel jugozahod Pakistana, je po najnovejših podatkih umrlo najmanj 46 ljudi. Več kot 100 je bilo poleg tega ranjenih, porušene so številne hiše, so sporočile oblasti, pristojne za ukrepanje ob nesrečah.

Po navedbah oblasti je potres popoldne po lokalnem času uničil več deset hiš v okrožju Avaran, 350 kilometrov jugozahodno od prestolnice province Balučistan. Ameriški inštitut za geofiziko (USGS) je najprej ocenil, da gre za potres z magnitudo 7,8, nato pa jo je znižal na 7,7. Žarišče potresa je bilo na globini približno 20 kilometrov. Potres so sicer čutili tudi v Dubaju in New Delhiju.

Prizadeto območje je sicer redko poseljeno, a je USGS posvaril, da so glede na pretekle izkušnje verjetne številne žrtve. "Veliko število hiš se je zrušilo na območju in bojimo se, da utegne število smrtnih žrtev narasti," je dejal tudi šef policije v okrožju Avaran Rafik Lasi.

Tamkajšnji guverner je v Avaranu, ki šteje okoli 300.000 prebivalcev, razglasil izredne razmere, vojska pa je poslala 200 vojakov, ki naj bi pomagali prizadetim, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Prejeli smo poročila, da so se v Aravanu zrušili številni domovi. Bojimo se, da bo mrtvih veliko. Na območju ni veliko zdravnikov, vendar poskušamo nuditi popolno podporo na prizadetih območjih," je povedal predstavnik vlade Balučistana Jan Mohamed Baledi.

Televizijski posnetki prikazujejo porušene hiše, vdrte strehe in ljudi, ki sedijo na prostem pred svojimi poškodovanimi hišami.

Potresne sunke so čutili tudi v indijski prestolnici New Delhi in celo Dubaju. V indijskem mestu Ahmedabad ob meji s Pakistanom pa so ljudje v paniki iz stavb bežali na ulice.

Aprila je potres z magnitudo 7,8 prizadel jugovzhodni Iran blizu meje z Balučistanom. Takrat je na pakistanski strani umrlo 41 ljudi, več kot 12.000 jih je bilo prizadetih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.