Svet
23 ogledov

Potres v Španiji vzel življenja

Potres v Španiji
1/10
Žurnal24 main
V močnem potresnem sunku, ki je stresel južno špansko pokrajino Murcia, je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 10 ljudi. Potres zelo plitev.

Udarilo je ob 18.47 po lokalnem času. Po prvih podatkih je imel potres magnitudo 5,3, najbolj prizadeto pa je mesto Lorca z 90 tisoč prebivalci. Župan mesta je za medije dejal, da se je podrlo več stavb, potrdil pa je tudi več smrtnih žrtev.

Po zadnjih vesteh je umrl tudi neki otrok, poroča El Mundo. TV posnetki po poročanju BBC-ja kažejo reševalce, ki se prebijajo skozi ruševine in iščejo ponesrečence.

V mestu naj bi vladal precejšnji kaos, ljudje prestrašeni begajo po ulicah, poškodovanih je več deset ljudi. Pomoč v hrani in odejah, ki jim bodo pomagale preživeti noč na prostem, naj bi potrebovalo najmanj 10 tisoč ljudi.

Zdelo se je, da potres traja leta.
Ena od prič

Porušile so se predvsem stare stavbe, tudi mestni stolp z uro. Potresni sunek je imel središče komaj kilometer pod površjem, sledil pa je nekoliko šibkejšemu potresu, ki je stresel pokrajino dve uri prej in je imel magnitudo 4,5.

Španski premier Jose Luis Zapatero je že izdal ukaze, ki omogočajo sodelovanje vojske pri reševanju. Tako je na območje prišlo okoli 150 vojakov, prihajajo tudi inženirske ekipe, ki bodo pomagale pri odstranjevanju ruševin. Prekinjenih je tudi več glavnih cestnih povezav.

V Rimu preplah zaman
Kot je znano, so danes številni prebivalci Rima dobesedno pobegnili zaradi napovedi pokojnega znanstvenika Rafaella Bendandija, ki je za danes napovedal katastrofalni potres v večnem mestu. Po navedbah tujih medijev naj bi na današnji dan dopust vzelo kar 18 odstotkov prebivalcev italijanske prestolnice.

VIDEO: Poročevalcu je skoraj padel zvonik na glavo

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.