Svet
12 ogledov

Potres zamenjal za severnokorejske rakete

Japonska potres Reuters
Potem ko je zahod Japonske danes zjutraj po lokalnem času stresel potres, je nek uradnik namesto sporočila o potresu po pomoti razposlal opozorilo, da je Severna Koreja izstrelila rakete.

Uradnik je želel poslati sporočilo, s katerim bi preveril, ali je po potresu jakosti 6,3 na letališčih na prizadetem območju nastala škoda. Vendar pa je po nesreči razposlal vnaprej pripravljeno opozorilo o severnokorejskem napadu. Elektronsko sporočilo je prejelo 87 letaliških uradnikov, so povedali na japonskem prometnem ministrstvu, napačno sporočilo pa so preklicali šest minut pozneje.

Ob stopnjevanju napetosti na Korejskem polotoku v zadnjem času je Japonska v polni pripravljenosti. Pretekli teden so v Tokiu namestili obrambni sistem patriot, da bi zavarovali to trimilijonsko mesto pred morebitnimi raketami iz Severne Koreje.

Današnji preplah ni bil prvi te vrste. Ta teden se je podobna napaka pripetila že uradnikom v mestu Jokohama, kjer so izstrelitev severnokorejskih raket razglasili prek omrežja Twitter in prestrašili vsaj 40.000 svojih sledilcev.

V današnjem potresu z epicentrom v bližini otoka Avadži jugozahodno od mest Kobe je bilo sicer po podatkih japonskih oblasti poškodovanih vsaj 24 ljudi, hujših posledic pa ni bilo.

Komentarjev 1
  • Bizgec 16:27 13.april 2013.

    "Pretekli teden so v Tokiu namestili obrambni sistem patriot, da bi zavarovali to trimilijonsko mesto pred morebitnimi raketami iz Severne Koreje."Tokio ima kar krepko vec prebivalcev, kot samo 3 milijone.