Svet
12 ogledov

Potresno pestro leto

Največjo škodo po potresu so zabeležili v mestu Lorca v pokrajini Murcia. Iz tam Žurnal24 main
Potres v Španiji. Po številu žrtev peti najhujši letos. V petih mesecih že preko 1.200 močnejših sunkov.

Murcia. Sredina potresa na jugovzhodu Španije sta terjala devet smrtnih žrtev. Poškodovanih je preko sto, na prostem pa mora spati več tisoč ljudi. Prvi potres je dosegel 4,5, drugi pa 5,3 stopnje po Richterjevi lestvici. To je bila najhujša katastrofa v Španiji v zadnjih 50 letih.

Letos smo po svetu zabeležili skupno že 1.232 potresov z magnitudo nad 5. Po magnitudi vrh lestvice zasedajo trije potresi na Japonskem – najhujši je dosegel magnitudo 9. Magnitudo 7,2 so izmerili v Pakistanu, za desetinko šibkejši je bil potres v Čilu in potres z magnitudo 7 v Argentini. Tudi z vidika smrtnih žrtev je bil potres na Japonskem najhujši, saj je vzel preko 15 tisoč življenj. Dva potresa v Novi Zelandiji sta terjala okoli 200 življenj, v Mjanmaru pa je umrlo 120 ljudi. Sredin potres Španijo uvršča na peto mesto.

Najhuje pred štirimi leti
V zadnjem desetletju je bilo najbolj potresno leto 2007, ko je kar 2.270 potresov preseglo magnitudo nad 5. Tisto leto je bilo tudi največ potresov z magnitudo nad 8, in sicer štirje. Za primerjavo: najbolj mirno je bilo leto 2003 s 1.358 potresi, od tega so imeli skoraj vsi magnitudo okoli 5. Najhujši potres z močjo 9,5 po Richterjevi lestvici pa je bil leta 1960 na jugu Čila.

Rim ostaja cel

Napoved. Več desetletij stara napoved znanega seizmologa Raffaela Bendandija se ni uresničila: rušilnega potresa ni bilo. So pa Italijani v sredo zaznali okoli 25 šibkih potresov. Večine to ni prestrašilo, eden od petih Rimljanov pa je vseeno raje ostal doma. Zaskrbljeni so bili predvsem kitajski turisti. "Vsi so zbežali stran, ker jih je strah," je dejal en prodajalcev. Bendandini je sicer v svoji karieri točno napovedal več potresov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.