Svet
14 ogledov

Povečana nevarnost terorističnih napadov v EU

Vojska v Maliju Youtube
Tajno bruseljsko poročilo: Zaradi posredovanja v Maliju tveganje hitro narašča.

Poročilo, ki ga je evropski koordinator za protiteroristično dejavnost  Gillesa de Kerchova konec prejšnjega tedna predstavil na zaprtem sestanku evropskim notranjim ministrom, je izzvalo nemalo presenečenja, poroča Delo.

Poročilo namreč opozarja na "direktno nevarnost", ki so ji izpostavljene vse članice Evropske unije. Po pisanju FAZ, ki se je dokopal do poročila, naj bi Gilles de Kerchove v njem opozoril evropske članice na še vedno močne ostanke terorističnih skupin, ki ne delujejo le na severu Malija, ampak na celotnem severozahodu Afrike, in se lahko Uniji hitro maščujejo zaradi njenega vmešavanja v "arabske notranje zadeve", so zapisali na Delu.

"Nevarnost povračilnih terorističnih napadov , ki je bila zaradi vojaškega angažiranja v oddaljenem Afganistanu zgolj posredna, je v primeru Afirke veliko večja. Ne gre namreč le za geografsko bližino konflikta, ampak tudi za nekdanje kolonialne povezave, zaradi katerih v nekaterih evropskih državah že desetletja živijo in delajo številne afriške manjšine oziroma priseljenci iz nekdanjih kolonij", ugotavlja avtor članka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.